Волинян закликають щепитися від кору та кашлюку через ризики поширення інфекційних хвороб

20 Січня 2024, 13:47
Волинян закликають щепитися від кору та кашлюку через ризики поширення інфекційних хвороб 1726
Волинян закликають щепитися від кору та кашлюку через ризики поширення інфекційних хвороб

На Волині існують ризики поширення інфекційних хвороб, котрі керуються шляхом вакцинації, а саме кору та кашлюку.

Про це під час брифінгу у Волинській ОДА розповіла заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська, пише Волинська ОВА. 

Так, через низький рівень охоплення щепленням Волинь, як і вся Україна, перебуває під ризиком спалаху кору. Як відомо, у 2024 році на Волині уже є один лабораторно підтверджений випадок цієї недуги, захворіла чотирирічна дитина.

Читайте такожЯкими бувають ускладнення від кору: роз'яснення МОЗ

 Школа, садок, таксі: де можна заразитися кором

Тож Ірина Єнжиєвська вкотре нагадує волинянам, що кір – небезпечна хвороба, яка майже завжди важко проходить, як у дітей, так і у дорослих. Можливі ускладнення, такі як – запалення легень, вушна інфекція та інші. Також вірус кору впливає на імунну систему, роблячи її вразливою до інших не менш небезпечних хвороб.

Окрім цього, епідеміологи відмічають на Волині ріст захворюваності на кашлюк. У 2023 році в області зареєстровано 182 випадки цієї хвороби. Натомість у 2022 році було лише три випадки.

Читайте такожЩо робити після контакту з хворим на кір нещепленій людині

93 % з усіх захворілих – діти. Головна причина таких показників – низький рівень вакцинації. Найвищий рівень захворюваності у Ковельській, Луцькій та Камінь-Каширській громадах.

Кашлюк надзвичайно небезпечний для дітей перших місяців життя. У 2023 році на Волині від цієї хвороби померла двомісячна дитина, котра заразилася від старших дітей у сім’ї, батьки яких відмовилися від планових щеплень.

Читайте такожВ Україні за 11 місяців зареєстрували 55 випадків кору: у МОЗ закликали до вакцинації

Слід зважати на те, що і кір, і кашлюк – надзвичайно заразні хвороби, які передаються повітряно-карапеним шляхом. Запобігти цим хворобам можна завдяки вакцинації згідно з Національним календарем щеплень.

Вакцини від цих інфекцій в області – достатньо. Щеплення можна отримати безоплатно у кабінеті щеплень будь-якого медичного закладу за скеруванням від сімейного лікаря чи педіатра. Якщо ж дитина, з якихось причин, пропусти щеплення за календарем, то можна скласти індивідуальний графік вакцинації разом з лікарем та наздогнати їх.

Читайте також: На Волині фіксують підвищення захворюваності на гепатит А

 Чи готова Волинська обласна інфекційна лікарня до спалаху гепатиту А

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024