Якими бувають ускладнення від кору: роз'яснення МОЗ

04 Листопада 2023, 11:23
Якими бувають ускладнення від кору: роз'яснення МОЗ 741
Якими бувають ускладнення від кору: роз'яснення МОЗ

Кір – це важке інфекційне захворювання, яке загрожує не лише дітям, а всім хто не має імунітету до нього.

Імунітет до кору можна здобути або після перенесеної хвороби, або ж – після вакцинації. Імунітет краще здобути через вакцинацію, аніж в результаті перенесеної хвороби. Після кору завжди настає так звана імунна амнезія, тобто «втрата пам’яті» імунітету, його ослаблення до різних збудників хвороб, пояснюють у МОЗ.

Одним з частим серйозним ускладненням кору є пневмонія. Кір завершується смертю приблизно в одному випадку на 1000, і в цьому причиною смерті є не лише пневмонія, але й інше ускладнення кору – енцефаліт, який може розвинутися не лише в гострий період хвороби, але й через декілька років після перенесеного кору. В цьому випадку мова йде про підгострий склерозуючий паненцефаліт. Саме про нього і в дописі і йтиме мова.

Загалом, енцефаліт – це запалення мозку. Розвиток паненцефаліту пов’язаний з тим, що вірус на роки залишається в організмі після перенесеної інфекції і з рештою спричиняє ураження головного мозку. Хвороба має повільний, але незворотний перебіг, і завжди завершується смертю, адже ліків в цьому разі немає. 

В разі паненцефаліту мозок людини повільно руйнується: спершу болить голова, стаються перепади настрою, може нудити, хитати, потім може пропасти зір в одному чи в обох очах, хода стає дедалі більш нестійкою, і починає прогресувати параліч. Людина, у якої розвинувся підгострий паненцефаліт, помирає за кілька місяців чи щонайбільше рік, і за цей час набуває інвалідності та втрачає особистість.

Паненцефаліт найчастіше буває дітей, які заразилися вірусом кору в ранньому віці, особливо на першому році життя.

Єдиний спосіб запобігти кору та всім його можливим ускладненням це своєчасно вакцинувати дитину в рік (вводять першу дозу) та в шість років (вводять другу дозу) вакциною КПК. Поки дитина ще не вакцинована, вона вразлива. Тому принципово важливо, щоб всі люди навколо теж вакциновані проти кору. Це також справедливо і щодо інших інфекцій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як кір знищує імунну систему.

Читайте такожШкола, садок, таксі: де можна заразитися кором

Що робити після контакту з хворим на кір нещепленій людині

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024