Що робити після контакту з хворим на кір нещепленій людині

28 Вересня 2023, 15:29
Що робити після контакту з хворим на кір нещепленій людині 1919
Що робити після контакту з хворим на кір нещепленій людині

Якщо невакцинована людина, яка не хворіла на кір, контактувала з хворим, вона має якнайшвидше звернутися до лікаря та отримати щеплення КПК.

Як пояснюють у ЮНІСЕФ, так її імунітет встигне виробити антитіла проти кору ще до появи перших симптомів інфекції.

Після контакту з хворим на кір людина має отримати вакцину від цієї хвороби протягом перших 72 годин. У деяких випадках є показання для екстреної профілактики шляхом введення імуноглобуліну.

Навіть якщо минуло понад 72 години з моменту контакту, все одно варто провести вакцинацію КПК якомога раніше.

Якщо людина вже має одне щеплення й контактувала з хворим на кір, то незалежно від її віку потрібно ввести  другу дозу вакцини, але не раніше, ніж через один місяць після попередньої дози КПК.

Якщо у вас виникли питання щодо щеплення дітей та дорослих, поставте їх фахівцям гарячої лінії МОЗ ТА ЮНІСЕФ "Спільно до здоров’я" 0 800 351 896. Медичні працівники-експерти з вакцинації та консультанти з грудного вигодовування працюють для вас з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 20:00, у суботу з 11:00 до 20:00.

Нагадаємо, що кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом.

Захворювання на кір може мати важкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідизації та смерті. Специфічного лікування від кору немає. 

Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

 

Діти мають отримати для повного захисту від захворювання дві дози щеплення КПК - в 1 рік (перша доза вакцини) та у 6 років (друга). Якщо дитина пропустила перше чи друге щеплення, це потрібно надолужити якнайшвидше. Якщо дитині понад 7 років, а у неї немає  жодної дози вакцини, їй мають зробити два щеплення з мінімальним інтервалом в 1 місяць.

Читайте також: Вакцина проти кору: яку обрати та що важливо знати перед щепленням

Чи можуть діти без щеплень проти кору відвідувати навчальні заклади: позиція Міністерства освіти та науки

Чим небезпечний кір та як від нього захиститися: розповідає ЮНІСЕФ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024