Чим небезпечний кір та як від нього захиститися: розповідає ЮНІСЕФ

18 Вересня 2023, 16:42
Чим небезпечний кір 1559
Чим небезпечний кір

В Україні зареєстровані випадки кору. 

ЮНІСЕФ розповідає, чим небезпечна ця інфекція, спалах якої загрожує нашій країні, та як від неї захиститися – повідомляє Центр громадського здоров'я МОЗ України

Кір – одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Він швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили у повітря при чханні, кашлі або розмові хворого.

Читайте такожУ МОЗ пояснили, чому деякі люди хворіють на кір, навіть якщо були повністю вакциновані

Яким може бути перебіг кору?

Інкубаційний період хвороби становить 10-12 днів. Далі починається період захворювання з високою температурою, головним болем, нежитем, сухим кашлем, збільшенням лімфовузлів, запаленням слизової оболонки очей, проносом та блюванням. 

На 4-5 дні хвороби з'являється червоний висип - спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом по всьому тілі. Людина хворіє до чотирьох тижнів і довше.

Читайте також: Понад 260 тисяч дітей в Україні не мають планових щеплень від кору

 

До яких ускладнень може призвести кір?

Кір може мати важкий перебіг. Хворі часто потребують госпіталізації. Тривалий час вони є заразними: можуть поширювати кір за 4 дні до й через 4 дні після появи висипів. Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку - енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Як захиститися від кору?

Специфічного лікування від кору немає. Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби - вакцинація. Зверніть увагу, що дотримання здорового способу життя, так званий «загальний імунітет», не захищає від кору!

Читайте такожВ селі на Волині 11 мешканців отримали щеплення в межах національної кампанії з вакцинації

Яка ймовірність інфікуватися кором для невакцинованих?

Імовірність заразитися для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим, становить 9090. У понад 592 людей, які перехворіли на кір, порушується здоров'я на все життя.

Якщо невакцинована дитина інфікується та перехворіє на кір, у неї, зрозуміло, сформується природний імунітет проти цього захворювання. Однак кір має важкий перебіг (хворий часто потребує госпіталізації).

Якщо у вас виникли питання щодо щеплення дітей та дорослих, поставте їх фахівцям гарячої лінії МОЗ ТА ЮНІСЕФ «Спільно до здоров’я» 0 800 351 896. Медичні працівники-експерти з вакцинації та консультанти з грудного вигодовування працюють для вас з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 20:00, у суботу з 11:00 до 20:00.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024