Чи готова Волинська обласна інфекційна лікарня до спалаху гепатиту А

05 Листопада 2023, 16:23
Медична директорка Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Сера 1355
Медична директорка Волинської обласної інфекційної лікарні Любов Сера

Наприкінці жовтня у Вінниці зафіксували спалах гепатиту А. Станом на вечір 4 листопада кількість випадків захворювання на вірусний гепатит А зросла до 279, у лікарнях залишаються 54 пацієнтів, виписали з лікарень 128 пацієнтів, в тому числі 24 дитини. Тому у зв’язку із ситуацією обласна комісія визначила спалах гепатиту А на Вінниччині як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня.

Відтак у регіоні посилили протиепідемічні заходи: тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування.

Волинь – хоч і далеко від Вінничини, однак ризик поширення гепатиту А на інші області є. Цьому можуть сприяти і міграційні процеси населення, і інші фактори.

Чи готова Волинська обласна інфекційна лікарня до прийому хворих на гепатит А, про небезпеку вірусу, як він поширюється та про елементарні заходи профілактики розповідає журналістам Район.Медицина медична директорка Любов Серба.

«Вірус гепатиту А належить до групи кишкових інфекцій, і, як і усі кишкові інфекції, передається фекально-оральним шляхом: через випорожнення хворої людини вірус потрапляє у зовнішнє середовище, відтак – до здорової людини через брудні руки, рот. Зазначу, що в зовнішньому середовищі вірус є доволі стійкий, може перебувати та бути активним при кімнатній температурі до двох тижнів. Ним можуть заражатися вода, а через брудні руки – продукти харчування. Додатковими факторами передачі можуть бути комахи – мухи, таргани», – розповідає Любов Серба.

Інкубаційний період, за словами лікарки, становить в середньому місяць, хоча може скорочуватись до двох тижнів або подовжуватись до двох місяців. Це залежить від того, яка доза вірусу потрапила в організм: більше вірусів – людина швидше захворіє. Також тривалість інкубаційного періоду залежить від імунітету людини: як зреагує організм – таким і буде перебіг хвороби. А перебіг хвороби, як розповідає лікарка, може бути: безсимптомним, стертим, коли проявлятимуться незначні ознаки хвороби, а також середньої важкості, іноді – важким.

Читайте також: На Вінниці через спалах хвороби Боткіна розпочалася вакцинація медиків

«Перехворівши раз, людина отримує імунітет на все життя. Здебільшого на гепати А хворіють діти та молодь, тому багато хто зі старшого покоління вже має імунітет, перехворівши на жовтяницю в молодому віці», – зауважує Любов Серба.

Найчастіше хворіють діти, здебільшого віком від 5 до 14 років, а також молодь переважно до 30 років. У групі підвищеного ризику є організовані колективи.

Хвороба перебігає у різних формах: «грипоподібна», коли з’являються симптоми, схожі до грипу – підвищення температури, ломота в м’язах; «диспептичній» – нудота, блювота, діарея, біль в животі, відсутність апетиту; «астеновегетативній» – загальна слабість, порушення сну (сонливість або безсоння), втрата працездатності.

Читайте також: На Рівненщині з початку року троє людей захворіло на гепатит А

Розпал хвороби часто перебігає із жовтяницею – у людини починають жовтіти очі (склери), шкіра, стає темною сеча, але світліє кал.  Хоча, за словами лікарки, не всі пацієнти можуть переносити гепатит А у жовтяничній формі. Далі – йде період одужання.

«В середньому пацієнти можуть хворіти від двох тижнів до двох місяців, це залежить від важкості перебігу та імунітету. Специфічного, тобто противірусного лікування гепатиту А немає, є симптоматичне», – зазначає Любов Серба.

Лікарка нагадує, що профілактикою гепатиту А є вакцинація, однак вона не входить до Національного календаря щеплень. Її здебільшого проводять тим, хто контактував із хворими. Наприклад, при спалаху хвороби у Вінниці держава взяла на себе зобов’язання із забезпечення безоплатними вакцинами медиків та контактне коло осіб.

Любов Серба зазначає, що обласна інфекційна лікарня завжди готова до спалахів різних інфекційних хвороб, не лише гепатиту А.

«Розрахований заклад на 180 ліжкомісць, також хворих з гепатитом А можуть приймати й інфекційні відділення при районних лікарнях, надаючи їм кваліфіковану меддопомогу. Звісно, є пацієнти з важким перебігом, які потребують терапії на вищому рівні. Але їх не так багато. Тоді такі пацієнти можуть бути скеровані також і в наш заклад», – розповідає Любов Серба.

На запитання, чи є ймовірність поширення гепатиту А на Волині, лікарка зазначає: може бути будь-який варіант розвитку подій, оскільки для нашого суспільства сьогодні характерні великі міграційні процеси як всередині країни, так і за її межами. Мігруючи, люди потрапляють в різні області, можуть контактувати з носієм вірусу (хоча сам носій може і не здогадуватися про це), та «привезти» інфекцію у свою родину чи колектив.

«Здебільшого перші симптоми – температура, слабкість, розлади шлунку, більшість з нас не пов’язують із гепатитом А, тому треба бути насторожі, суворо дотримуватися правил особистої гігієни, перебуваючи у відрядженні, відзначати контактних осіб», – каже Любов Серба.

Діагностують гепатит А за допомогою імуноферментного аналізу, також у Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять діагностику методом ПЛР.

Профілактикою захворювання є дотримання елементарних правил гігієни: часте і правильне миття рук, вживання кип’яченої води, ретельне миття та обробка кип’яченою водою овочів та фруктів. Варто уникати купівлі продуктів харчування на стихійних ринках.

Лікарка-епідеміологиня відділу епідемічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Новачевська у відео, розміщеному на фейсбук-сторінці установи, розповідає, що поодинокі випадки захворювання на гепатит А реєструють щороку. 

Наприклад, за 9 місяців 2023 року на Волині зареєстрували 13 випадків вірусного гепатиту А, зокрема, два – серед дітей. За такий же період 2022 року було 32 випадки хвороби (15 – серед дітей). Їх швидко локалізували.

За словами Валентини Новачевської, єдиним засобом профілактики була і залишається вакцинація. Щепитися можна вакциною «Хаврикс» виробництва Бельгія. Ця вакцина – ефективна і безпечна. Щепитись можна в будь-якому віці з 12-місячного віку. Дорослим і дітям рекомендується щепитися цією вакциною у осередках спалаху гепатиту А. Вакцинацію варто зробити в перші два тижні з моменту контакту з хворим. Оскільки вакцинація проти гепатиту А не входить до національного календаря щеплень в Україні, вакцину необхідно придбати за власний кошт та звернутися щодо імунізації до свого сімейного лікаря.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024