Як хворіють діти на Волині та чи підуть школи на карантин

20 Грудня 2023, 16:39
Як хворіють діти на Волині та чи підуть школи на карантин 1117
Як хворіють діти на Волині та чи підуть школи на карантин

На Волині щотижня збільшується кількість хворих на респіраторні вірусні інфекції. Так, за інформацією Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, з 2 жовтня по 17 грудня 2023 року на ГРВІ в області перехворіли близько 59 тисяч волинян, що на 43% більше осінньо-зимового періоду сезону 2022-2023 років.   

Як повідомлялося, у Волинській області за минулий тиждень зареєстрували 6747 випадків ГРВІ, з них — 295 випадків COVID-19. У порівнянні з минулим тижнем на грип та ГРВІ захворюваність збільшилась на 9%, натомість значно поменшало ковід-хворих – на 30%. 

Про те, яка ситуація із захворюваністю у навчальних закладах області – з'ясовували журналісти Район.Медицина. 

Як розповідає Валентина Новачевська, лікарка-епідеміологиня, завідувачка санітарно-карантинного відділу Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, серед всіх захворілих 62% становлять діти до 17 років. Протягом минулого тижня госпіталізували до медзакладів 139 осіб, з них 48 з COVID- 19, а із загальної кількості госпіталізованих понад 40% становлять саме діти. Волинські фахівці зазначають, що такі показники є характерними для зимового періоду.  

Валентина Новачевська
Валентина Новачевська

Також фахівці кажуть, що в області, як і в Україні,  циркулюють віруси грипу А, В та віруси парагрипу, аденовіруси, риновіруси, RS-вірус та штами СOVID-19 — Омікрон (в тому числі й штам «Еріс»).                                                                                                                              

Валентина Новачевська зазначає, що 30% усіх хворих дітей становлять діти 0-4 роки, 55% – діти віком 5-14 років, віком 15-17 років – 15%. Серед хворих – діти дошкільного та шкільного віку становлять 70 %, решта (30%) – діти, які не відвідують навчальні заклади.

«Минулого тижня перевищення середньообласного показника ми зафіксували у Луцькому районі: найбільше хворих зверталось за медичною допомогою в Луцькій, Боратинській, Підгайцівській, Торчинській та Цуманській громадах. Високі показники реєструються в окремих громадах Володимирського та Ковельського районів (Оваднівська, Зимнівська, Голобська, Люблинецька та Любомльська громади», – каже Валентина Новачевська.

В закладах освіти, де відсутні з причини хвороби понад 20% дітей, фахівці рекомендують переведення груп, класів на дистанційне навчання. Однак остаточне рішення – за керівником закладу освіти, – зазначають у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Разом з тим фахівці наголошують, що найкращим способом уникнути захворювання є вакцинація. Щеплення від коронавірусу безоплатно проводять дітям від 5 років. Також доступна вакцинація дітей від грипу. Однак її батьки мають забезпечувати за власний кошт.

Як розповідає заступниця начальника управління освіти і науки Волинської ОВА Наталія Даньків, наразі в області лише один заклад освіти у Сереховичівській громаді, що на Ковельщині, перебуває на дистанційному навчанні. Триває воно з 15 по 22 грудня.

Минулого тижня дистанційне навчання через карантин тривало у шістьох закладах чотирьох громад (всього – 58 класів). З них у Боратинській громаді – у трьох навчальних закладах (41 клас), де карантинні обмеження тривали з 11 по 17 грудня, у Вишнівській громаді Ковельщини – в одному закладі (14 класів), термін карантинних обмежень тривав з 6 по 17 грудня; у Нововолинській громаді, де в одному освітньому закладі пішло на дистанційне навчання три класи з 13 по 17 грудня.

Читайте такожЯк батькам відстоювати право дитини на вакцинацію

Незабаром у школах розпочнуться зимові канікули, що дасть можливість зменшити рівень захворюваності серед дітей. Коли вони розпочнуться та скільки триватимуть – визначають у кожній громаді окремо. 

Так, за словами Наталії Даньків, на Волині сім закладів освіти йдуть на канікули з 18 грудня по 7 січня, 285 закладів – з 25 грудня по 7 січня, 55 закладів – з 25 грудня по 14 січня, чотири заклади – з 25 грудня по 21 січня, та 184 заклад – з 1 по 14 січня. Загалом в області функціонує 535 закладів освіти, з них в очному режимі працює 352 заклади (66%), дистанційне навчання організоване у 37 закладах (7%), за змішаною формою працює 146 закладів освіти (27%).

Деякі школи можуть приймати рішення перевести на «дистанційку» не загалом школу, а конкретно окремий клас, аби запобігти поширенню інфекції, як це рекомендують фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: На грип, ГРВІ та коронавірус захворіли майже дев'ять тисяч жителів Рівненщини

Чому потрібно робити щеплення – пояснили у Центрі громадського здоров'я

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024