Чому потрібно робити щеплення – пояснили у Центрі громадського здоров'я

19 Грудня 2023, 09:41
Вакцинація 1452
Вакцинація

Щеплення є важливим засобом захисту вашого здоровʼя та здоровʼя вашої родини. Вони допомагають запобігти поширенню небезпечних інфекційних хвороб і зменшити ризик їх ускладнень, а отже захистити вас і ваших близьких .

Щоб вакцинуватися відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, варто лише звернутися до свого сімейного лікаря, де вам нададуть докладну інформацію та графік їх проведення, радять у Центрі громадського здоров'я. 

Якщо у вас ще немає сімейного лікаря, то ви можете звернутись у будь-який медичний заклад, який уклав договір про медичне обслуговування за Програмою медичних гарантій. Там ви також можете отримати щеплення відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, за потреби поради щодо рекомендованих вакцин.

Чому потрібно оновлювати вакцинацію

Ревакцинація потрібна для посилення та збільшення тривалості захисту організму, який сформований завдяки вакцинації.

Наприклад, для відновлення захисту проти дифтерії та правця треба робити ревакцинацію кожні 10 років, адже з часом зменшується рівень антитіл для знешкодження токсину.

Читайте також: На території України циркулюють 17 субваріантів COVID-19, підтипів штаму «Омікрону»

Від початку великої війни значно поменшало охочих вакцинуватися від грипу, – МОЗ

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, відсоток охоплення щеплень від хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, має бути не нижчим 95%. Саме такий рівень дає змогу запобігти поширенню цих хвороб в спільнотах та може захистити людей, яким не можна робити щеплення за медичними протипоказами.

Високий рівень охоплення щепленнями створює колективний імунітет, який захищає усіх. Навіть мінімальне зниження цього відсотка — ризик та загрозлива ситуація для країни.

Бережіть себе й відповідально ставтеся до своєчасної вакцинації. Так ми всі разом зможемо запобігати поширенню захворювань, радять фахівці ЦГЗ.

Читайте такожОснова про грип: що має знати кожен

У МОЗ спростили процес вакцинації проти COVID-19 для пацієнтів

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024