Основа про грип: що має знати кожен

18 Грудня 2023, 15:17
Основа про грип: що має знати кожен 1682
Основа про грип: що має знати кожен

Триває сезон грипу, і тривати він може до середини весни.

Що важливо знати про цю хворобу – розповідають у Міністерстві охорони здоров'я. 

Вірус грипу уражає передусім верхні дихальні шляхи та легені, і на додачу – безпосередньо серцевий м’яз та внутрішню поверхню кровоносних судин. Це показали нещодавні дослідження в Університеті штату Огайо (США). Саме тому найпоширенішими ускладненнями грипу є запалення легенів (пневмонія), серцева недостатність і тромбози.

Найбільше ризикують мати важкий перебіг і навіть летальне завершення грипу такі категорії людей:

  •  вагітні;
  •  діти до 5 років,
  •  люди старші за 60-65 років,
  •  люди із хронічними захворюваннями.

Вірус грипу мінливий, часто «перевдягається» і стає невпізнаваним для нашої імунної системи. З огляду на цю мінливість щеплення від грипу варто робити щосезону.

Лікування грипу – передусім постільний режим, пиття теплих напоїв і достатній сон. Нагадаємо, що «противірусні», «імуностимулятори» чи інтерферон та антибіотики не допоможуть подолати грип. В Україні зареєстровані специфічні ліки для лікування грипу – вони досить дорогі і є далеко не в кожній аптеці. Ліків для запобігання грипу і застуді не існує, хай би що казала реклама.

Єдине, що захищає від важкого перебігу хвороби – вакцинація. Тож:

  •  Запишіться до свого сімейного лікаря та отримайте рецепт на вакцину (в Україні відпуск вакцини в аптеках передбачений за рецептом).
  •  Дізнайтеся, в якій аптеці є вакцина від грипу.
  •  Безпосередньо перед візитом до лікаря візьміть сумку-холодильник (якщо не маєте такої, то її часто можна позичити під заставу в аптеці, зателефонуйте та уточніть, чи є така можливість), купіть вакцину в аптеці і зробіть щеплення в лікаря.

Щеплення проти грипу та COVID-19 можна робити одночасно – в плечі обох рук. Бережіть себе! Більше інформації про вакцинацію тут. 

 Читайте такожВід початку великої війни значно поменшало охочих вакцинуватися від грипу, – МОЗ

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024