На території України циркулюють 17 субваріантів COVID-19, підтипів штаму «Омікрону»

13 Грудня 2023, 14:39
На території України циркулюють 17 субваріантів COVID-19, підтипів штаму «Омікрону» 1432
На території України циркулюють 17 субваріантів COVID-19, підтипів штаму «Омікрону»

Під час епідсезону 2023/2024 в Україні продовжується секвенування штамів COVID-19 на мутації. Таке лабораторне дослідження дозволяє відстежувати наявні штами, які переважають на території країни, та характер мутацій, що виникають, — для вживання оперативних заходів у разі збільшення випадків захворюваності під час епідсезону.

Зараз на території країни циркулює 17 субваріантів штаму «Омікрон», повідомляє МОЗ.

Від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема «Дельту» та «Альфу». За перебігом захворювання штам «Омікрон» переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності. Однак залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, старших за 60 років. 

Читайте також: Чи загрожує українцям загальнонаціональний карантин

«У світі змінюється конфігурація вакцин, і загальна рекомендація сфокусована на використанні країнами «омікронспецифічної» вакцини, яка містить щонайменше декілька ключових компонентів штаму «Омікрон». Вона є більш ефективна. Тому в Україну була доставлена чергова партія  «омікронспецифічної» вакцини. Вона буде доступна в усіх областях та рекомендована для проведення бустерних щеплень, зокрема для осіб з груп ризику тяжкого перебігу захворювання», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Наразі триває доставка «омікронспецифічної» вакцини проти COVID-19 до медзакладів в областях. Це оновлена версія вакцини «Comirnaty» від американської компанії «Pfizer», адаптована спеціально для захисту проти штаму «Омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2. Україна отримала 203 тисячі доз в рамках міжнародної ініціативи «СOVAX». 

З жовтня зареєстровано 343 летальні випадки від наслідків захворювання на коронавірус, серед померлих — 2 дитини віком до 17 років. Вакцинація залишається рекомендованою та безоплатною для всіх українців. Вона доступна на рівні кожного регіону. Транспортування та зберігання за умов дотримання «холодового ланцюга» в областях забезпечують центри контролю та профілактики хвороб. 

Нагадаємо, зробити щеплення можна у сімейного лікаря або у пункті щеплення на базі лікарні. Загальний рекомендований курс з вакцинації проти COVID-19 — 3 щеплення. Це курс з первинної вакцинації, усі наступні щеплення проводяться після консультацій з лікарем. Також в Україні дозволена вакцинація проти COVID-19 з 5-річного віку.

Читайте такожУкраїна наближається до піку захворюваності на грип та ГРВІ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024