Найбільш уразливі люди віком 60+: Кузін закликав українців вакцинуватися від грипу та Covid-19

10 Грудня 2023, 15:42
Вакцинація 1557
Вакцинація

Із жовтня цього року в Україні зафіксували 343 смерті від Covid-19. 

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін на брифінгу в Media Center Ukraine, пишуть «Факти. Здоров'я».

Не варто забувати, що найбільша загроза летальних наслідків – для людей із груп ризик, передусім для осіб старшого віку та пацієнтів з хронічними хворобами, – наголошує Ігор Кузін.

З початку жовтня на грип і Covid-19 перехворіли більше 1,3 мільйона осіб. Це на 41% більше, ніж попереднього року.

Протягом епідсезону 2023-2024 в Україні зареєстрували майже 80 тисяч випадків Covid-19. Щотижня в середньому госпіталізують близько чотири тисячі пацієнтів. До лікарень потрапляють люди з важким перебігом захворювання або пацієнти з груп ризику, – зазначає головний санітарний лікар.

Важливо закінчити базовий курс вакцинації

Заступник міністра наголосив, що у разі підозри на грип чи Covid-19, варто обмежити свої контакти та не зволікати з консультацією в лікаря.

Він також підкреслив необхідність вакцинації.

В Україні щонайменше 12 мільйонів людей не зробили бустерної дози, тобто, по суті, вони не мають повноцінного імунітету, – говорить Ігор Кузін.

Нагадаємо, що крім базового курсу вакцинації (три щеплення, включно з бустером, який вводять через 5 місяців), лікарі рекомендують групам ризику, передусім людям старшим 60 років та пацієнтам з ослабленим імунітетом, через 6 місяців зробити ще два щеплення, які є сезонними бустерами.

Кількість людей, які хочуть вакцинувати проти грипу та Covid-19, в країні зменшилась з початком повномасштабної війни.

З метою підвищення обізнаності щодо важливості вакцинації від Covid-19 та грипу, зокрема для груп ризику, в Україні триває загальнонаціональна інформаційна кампанія Шануйся, піклуйся, вакцинуйся, яку проводить проєкт USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров‘я в тісній координації з МОЗ України та центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ).

Безкоштовна вакцина проти грипу для медиків і вагітних

За словами заступника міністра, Україна вкотре отримала гуманітарну безкоштовну вакцину проти грипу. Щоправда, її кількість незначна.

Вакцину спрямували до регіонів для вакцинації медичних працівників і вагітних жінок.

Станом на сьогодні майже 95% цієї вакцини вже використано, і це дуже добра ознака, адже певні категорії осіб отримали щеплення ще до початку сезонного підйому захворюваності, – каже Ігор Кузін.

Вакцина проти грипу доступна також в аптечній мережі, де її може придбати кожен охочий. Щеплення проти Covid-19, як і раніше, є для українців безкоштовним.

Читайте також: Чи загрожує українцям загальнонаціональний карантин

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024