Чи загрожує українцям загальнонаціональний карантин

07 Грудня 2023, 14:53
Карантин 1773
Карантин

На сьогодні епідемічний поріг (за захворюваністю на грип, ГРВІ та COVID-19) перевищено лише в Чернівецькій області. Тож запровадження загальнонаціонального карантину не передбачається.

Про це в онлайн-інтерв’ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою заявив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України.

«Ми кожного тижня отримуємо цю інформацію і бачимо, що, наприклад, станом за цей тиждень перевищення епідемічного порогу лише в Чернівецькій області. У всіх інших епідпоріг не було перевищено», – розповів Ігор Кузін. 

Це означає, продовжив він, що на рівні Чернівецької області, якщо бачать, що це доволі стрімке зростання кількості хворих, вони ініціюють винесення цього рішення на комісію з техногенно-екологічної безпеки й ухвалюють рішення про певні обмежувальні заходи. Це може бути або продовження зимових канікул, або запровадження додаткової паузи у навчанні для дітей, щоб розірвати цей ланцюжок передачі, або впровадження маскового режиму, рекомендованого до застосування у певних місцях. Об’єм цих заходів затверджується рішенням обласної комісії.

«Загальнонаціональний карантин потенційно може розглядатися у тому випадку, коли у більшій частині областей сумарно ми бачимо перевищення епідемічного порогу», – наголосив заступник міністра охорони здоров’я. 

На сьогодні, наприклад, Рівненська область без перевищення епідемічного порогу вже застосувала профілактичні заходи – продовжила зимові канікули, щоб не допустити наближення до цього епідемічного порогу. Тож можуть застосовуватись такі превентивні заходи. 

«Загальнонаціонального карантину або таких обмежувальних заходів не передбачається, тому що зараз ми бачимо, що все ж таки протікання цього епідемічного сезону є відносно спокійним. Але локальних заходів, найімовірніше, будуть вживати від регіону до регіону залежно від того, як буде розвиватись ситуація», – підсумував головний державний санітарний лікар України.

Ігор Кузін про епідсезон та вакцинацію

Говорячи про грип та COVID-19, Ігор Кузін нагадав, що з жовтня розпочався епідемічний сезон захворюваності. І сумарно вже 1,3 мільйона українців перехворіли на грип або COVID-19 цього сезону.

«Якщо подивитися на статистику, то це майже на 40% більше, ніж було в минулому році. Тобто у показниках за кількістю людей дійсно хворіють зараз більше. Якщо подивитися саме за динамікою COVID-19, то він із жовтня складає сумарно 80 000 випадків станом на сьогодні. Насправді COVID складає незначну частку від загальної кількості випадків грипу та респіраторних інфекцій - на рівні 6%», - додав заступник очільника МОЗ.

Із жовтня щонайменше було зареєстровано 340 смертей від грипу й COVID-19. Це Ігор Кузін назвав доволі високими показниками. Він зазначив, що зараз фіксується пік епідемічного підйому, який триватиме до середини січня наступного року.

 

Головний державний санітарний лікар нагадав, що Україна отримала вакцину від грипу, й закликав людей з груп ризику вакцинуватись. Також він зазначив, що до нашої країни завезли «Омікронспецифічну» вакцину: «Розвезення вже почалося, воно завершиться в середині наступного тижня, тобто всі регіони вже отримають цю вакцину». 

Заступник міністра охорони здоров’я закликав 12 мільйонів українців, які не отримали повного курсу щеплення, щоб вони звернулись і все ж захистили себе цією найбільш ефективною вакциною.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024