У Ковельському районі на Волині зареєстрували спалах вірусного гепатиту А

02 Березня 2024, 09:07
Спалах вірусного гепатиту А 1243
Спалах вірусного гепатиту А

У Луківській громаді Ковельського району виявили спалах гепатиту А: занедужали шість осіб, в тому числі одна дитина чотирьох років.

В осередку захворювання проводяться всі необхідні  протиепідемічні заходи, встановили коло контактних, за якими триває медичний нагляд, повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.  

Всі хворі перебували на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Ковельського міського територіального медичного об’єднання. 

На сьогодні четверо – виписані, двоє – продовжують лікування. Перебіг хвороби  середньої важкості. 

На сьогодні, ПТУ №22 смт Луків, де навчалися хворі, аби не допустити поширення інфекції, перевели на дистанційну форму навчання. 

Під час епідеміологічного розслідування провели відбір та лабораторне дослідження питної води, змивів  з довкілля, вірусу гепатиту А в пробах не виявили. Лікарі-епідеміологи проводять бесіди з контактними особами щодо профілактики вірусного гепатиту А, дотримання правил особистої гігієни. Протиепідемічні заходи тривають.

Читайте такожЧи готова Волинська обласна інфекційна лікарня до спалаху гепатиту А

Довідково. Вірусний гепатит А — захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг. Інкубаційний період (з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів), зазвичай, триває 14–28 днів. Найчастіше хвороба може проявлятися жовтяницею, головним болем, слабкістю, діареєю та нудотою. Зараження відбувається фекально-оральним шляхом через воду та харчі, контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Як уберегтися від гепатиту А?       

  • Мийте руки водою з милом, щонайменше, протягом 20 секунд.
  • Завжди мийте руки перед приготуванням/споживанням їжі та після вбиральні.
  • Мийте овочі та фрукти чистою водою перед тим, як їх споживати.
  • Якщо не впевнені, що вода з-під крана або з криниці безпечна, – використовуйте для пиття, приготування їжі та миття овочів і фруктів лише бутильовану або кип’ячену воду.
  • Дотримуйтесь рекомендацій з офіційних джерел щодо безпеки води у вашому регіоні.

Довідково: у 2024 році на Волині реєструється прогнозований підвищений рівень захворюваності на вірусний гепатит А. Здебільшого хворіють діти та молоді люди працездатного віку. Тому, при появі перших симптомів чи підозри на захворювання необхідно обов’язково звернутися до медичного закладу. Не займайтеся самолікуванням, лише лікар може встановити правильний діагноз та призначити відповідне лікування.

Нагадаємо, у січні фахівці Ковельського районного відділу Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб розслідують випадки захворюваності гепатиту А у селах Радошин та Велицьк.

Там зареєстрували по одному випадку захворювання в учнів місцевих навчальних закладів. 

Як повідомлялося, за два тижні з початку року в області зареєстрували 12 випадків вірусного гепатиту А, зокрема, п'ять — у дітей.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024