На Волині існує ризик завезення та поширення гепатиту А в області: як уберегтися

17 Листопада 2023, 12:44
Гепатит А 1000
Гепатит А

За 10 місяців на Волині зареєстрували 13 випадків гепатиту А, з них два – серед дітей.

Про це на брифінгу, який відбувся у Волинській ОВА, розповіла Ірина Єнжиєвська – заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, звітуючи про епідемічну ситуацію в області.  

Як відзначила Ірина Єнжиєвська, з вересня в деяких областях фіксується підвищений рівень захворюваності на гепатит А. Наймасштабніший спалах був у Вінницькій області, де захворіли близько 270 осіб.

«Тому враховуючи епідситуацію в країні, осінньо-зимову сезонність та періодичність цього захворювання, звичайно, існує високий ризик завезення та поширення гепатиту А в нашій області. Так, у листопаді на Волині зареєстрували один випадок на вірусний гепатит А. Занедужала доросла людина з Луцької громади, в осередку захворювання провели епідеміологічне розслідування, встановили коло контактних осіб, за якими триває медичне спостереження. Всі особи, які були в контакті з хворою людиною, пройшли обстеження на гепатит А, всі результати негативні. Спостереження триватиме до завершення інкубаційного періоду», – розповіла фахівчиня. 

Читайте також: На Рівненщині з початку року троє людей захворіло на гепатит А

За 10 місяців в області зареєстрували 13 випадків гепатиту А, зокрема, два – серед дітей. За аналогічний період минулого року на Волині зафіксували 32 випадки, з них 15 – серед дітей. Також в минулому та цьому році локалізували два спалахи гепатиту А в побуті. Це були спалахи у Камінь-Каширській територіальній громаді. Тоді, за словами Ірини Єнжиєвської, постраждали 13 осіб, в тому числі четверо дітей. 

Результати епідрозслідування показали, що спалахи хвороби виникли через недотримання особистої гігієни в осередках.

Читайте такожЧи готова Волинська обласна інфекційна лікарня до спалаху гепатиту А

Фахівчиня нагадала, що гепатит А – гостре вірусне захворювання, яке вражає печінку. Вірус передається внаслідок вживання забруднених продуктів або води, а також в побуті через недотримання особистої гігієни. Інкубаційний період зазвичай триває від 14 до 28 днів, проте буває до 30 і навіть до 50 днів.

«Найпоширеніші симптоми – слабкість, підвищення температури, діарея, блювота, потемніння сечі та жовтяниця. Якщо ви помітили в себе такі симптоми, негайно зверніться до сімейного лікаря», – наголосила Ірина Єнжиєвська.

Також лікарка наголосила, що на відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує виникнення хронічної хвороби печінки, і більшість людей повністю одужують та мають імунітет до даної хвороби на все життя.

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту – миття рук з милом і теплою водою щонайменше 20 секунд. У дитячих закладах, школах, де  велике скупчення людей, потрібно обов'язково забезпечити доступ до мильних рідин та дезінфікуючих засобів. Це допоможе запобігти поширенню хвороби.

«Потрібно мити фрукти та овочі чистою водою. Якщо сумніваєтеся в якості води у колодязях чи у кранах, обов’язково використовувати для пиття та приготування їжі лише бутильовану та кип’ячену воду. Крім того, для профілактики гепатиту існує безпечна вакцина. Вона не входить до національного календаря щеплень, тому її можна придбати за власний кошт в аптечній мережі. Вакцинувати можна як дітей, так і дорослих. Дітей вакцинувати можна з 12-місячного віку, потрібно дві дози вакцини з інтервалом у 6-12 місяців, щоб отримати повний захист від хвороби», – додала Ірина Єнжиєвська.

Також фахівчиня наголосила, що не потрібно займатися самолікуванням, адже тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит А, надати рекомендації щодо режиму лікування.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024