Які щеплення медики радять зробити найближчому оточенню немовляти

21 Лютого 2024, 11:56
Які щеплення медики радять зробити найближчому оточенню немовляти 1188
Які щеплення медики радять зробити найближчому оточенню немовляти

Поява дитини в родині є, беззаперечно, надзвичайною подією для кожної сімʼї. І часом так лячно зробити щось не так або не врахувати те, що може нести загрозу здоров’ю малюка. 

Спільно з сімейною лікаркою та педіатринею Мариною Красніковою фахівці онлайн-платформи «Бережи себе» з’ясовують, як мінімізувати ризики й захистити немовля з перших днів життя. 

Імунна система новонародженого лише знайомиться з усіма загрозами навколо. З часом і дорослішанням імунітет буде функціонувати ефективніше й долатиме небезпеки краще. У перші ж тижні варто особливо подбати про захист.

Передусім ідеться про таке:

  •  дотримання дорослими гігієни рук;
  •  ізоляція хворих дорослих;
  •  грудне вигодовування (з грудним молоком дитина отримує не тільки поживні речовини, але й фактори захисту від інфекцій);
  •  вакцинація близького оточення малюка від інфекцій, що передаються повітряно-крапельним шляхом (грип, ковід, кір, кашлюк та інші).

Усе це дозволить створити такий собі «кокону», який захищатиме дитину.

Пам’ятайте: правило «краще маленьким перехворіти» не діє. Що раніше дитина інфікується цими інфекціями, то складніше їй буде впоратись через незрілу імунну систему. Хвороба може призвести до серйозних ускладнень і наслідків для здоров’я на все життя.

Розглянемо найбільш небезпечні для немовлят інфекції.

Читайте також: Грудне молоко завжди має оптимальний склад

Кашлюк

Збудник хвороби — бактерія Bordetella pertussis. Специфічним симптомом є надзвичайно сильний та тривалий кашель. Інфекція вражає людей будь-якого віку, проте для новонароджених є особливо небезпечною. Зокрема, хвороба може призводити до зупинки дихання (у 68% випадків), пневмонії (у 22% випадків), судом, ушкодження головного мозку через кисневу недостатність і й навіть смерті.

Читайте також: Кашлюк. Що варто знати: поради від ЮНІСЕФ

Вакцинація дитини проти кашлюку є обовʼязковою. Перше щеплення малюк може отримати в 2 місяці. До цього моменту дорослі, які мають навіть незначний кашель (у дорослих кашлюк може мати змазану клінічну картину), можуть стати загрозою для життя дитини. Саме тому важливо до двох місяців створити «кокон» навколо немовляти. Імунітет після перенесеної хвороби та/або вакцинації не формується на все життя. Тож дуже важливо оновлювати щеплення, щоб підтримувати захист.

Читайте також: Як розрізнити, що кашель є симптомом ГРВІ чи кашлюка

Щепитися проти кашлюку необхідно всім членам родини й близьким — батькам, старшим дітям, няням тощо. Для щеплення дорослих в Україні є комбінована вакцина «Бустрикс», яка одночасно захищає від дифтерії, правця та кашлюку. Також є вакцина «Бустрикс поліо», яка містить компонент і проти поліомієліту. Щепитися можна власним коштом у сімейного лікаря або лікарки.

Мама дитини має вакцинуватись під час вагітності. Оптимальний для цього період — 16–32 тижні. Так організм матиме достатньо часу, щоб поновити відповідний імунний захист ще до народження дитини. Більше про щеплення, які слід зробити мамі до та під час вагітності ми розповідали тут.

Усім дорослим, хто матиме контакт із малюком, потрібно отримати вакцину проти кашлюку щонайменше за 2 тижні до першої зустрічі.

Грип

Грип — гостре вірусне захворювання із сезонним перебігом. Для дітей до 1 року хвороба небезпечна особливо через ускладнення і високий ризик смерті. Зокрема, може розвинутись пневмонія (запалення легень), серйозне зневоднення, порушення функцій головного мозку, отит. Інколи приєднується й бактеріальна інфекція — тоді хвороба перебігає дуже важко. Саме тому так важливо докласти максимум зусиль, аби захистити немовля, яке зможе отримати першу вакцинацію від грипу тільки в 6 місяців. І щеплення всієї родини від грипу — важливий до цього крок.

Читайте також: Вагітність та COVID-19: як попіклуватися про здоров’я своє та малюка

Важливо: щепитися від грипу потрібно щороку. Оптимальний період — осінь, проте вакцинуватися можна будь-коли. Противірусний імунітет з часом слабшає, а вірус грипу постійно змінюється, тож щороку треба вакцинуватися  проти ймовірних сезонних штамів.

Вітряна віспа

«Вітрянка» — інфекційне захворювання, що надзвичайно легко поширюється повітряно-крапельним шляхом. Наслідки «вітрянки» дуже небезпечні для малюків. Серед них: пневмонія, енцефаліт (запалення оболонок головного мозку), сильне зневоднення, сепсис (зараження крові). Рідкісними, але можливими ускладненнями є запалення сітківки, ішемічний інсульт, гломерулонефрит.  

Вважати вітряну віспу «обов’язковою» хворобою в дитинстві, яка не несе жодної загрози, ризиковано й легковажно. Натомість важливо захистити особливо вразливого малюка від вірусу, адже власний захист у вигляді щеплення він/вона зможуть отримати тільки з 9 місяців.

Читайте такожУ МОЗ порадили вагітним жінкам та тим, хто планує вагітність, вакцинуватися від вітрянки

Ефективний захист від вітряної віспи — вакцинація. Після повномасштабного вторгнення поставки зареєстрованої в Україні вакцини стали мінімальними та нерегулярними. Тому варто заздалегідь звернутись до свого сімейного лікаря/ки, щоб дізнатись, коли очікувати на вакцину. Щепитися двома дозами слід усім, хто контактуватиме з дитиною і раніше не хворів на «вітрянку», старшим дітям зокрема. Для тих, хто колись переніс хворобу, повторний захист не потрібен, оскільки імунітет формується на все життя.

Кір

Кір — дуже небезпечне вірусне захворювання, яке може мати такі ускладнення: пневмонія, запалення оболонок мозку, отит, сліпота, важке зневоднення через сильну діарею. Щеплення — єдиний ефективний спосіб захиститись як від хвороби, так і від її ускладнень і наслідків. 

Новонароджені входять до групи ризику, оскільки першу вакцину проти кору можуть отримати тільки в 12 місяців. Отож усі, хто оточують малюка з перших днів життя і не хворіли на кір/не вакциновані від кору або не знають, чи вакциновані, мають щепитись двічі з інтервалом принаймні 28 днів між дозами. Це можна зробити власним коштом комбінованою вакциною (захищає одразу від кору, паротиту й краснухи). У державних закладах іноді можна щепитись безоплатно, проте наявність і доступність вакцини треба дізнаватись на місцях.

Які ще щеплення варто зробити?

Варто також згадати вакцини від менінгококової та пневмококової інфекцій.

Менінгококова інфекція

Менінгококова інфекція охоплює цілий спектр захворювань різної складності — від назофарингіту (нежить) до сепсису (зараження крові). Ця бактеріальна інфекція передається через прямий контакт між людьми. Хвороба може протікати й безсимптомно — це найбільш небезпечна форма, оскільки людина-носій може передавати збудника іншим, зокрема людям із групи ризику, як-от новонародженим та людям з ослабленою імунною системою внаслідок лікування чи іншої хвороби.

Менінгококовий менінгіт — одна з найбільш загрозливих форм інфекції, що потребує негайного медичного втручання. Бактеріальний менінгіт у дітей протікає важко та має серйозні наслідки для здоровʼя. Є різні штами менінгококів. Немовля може отримати першу дозу вакцини проти груп A, C, W-135 та Y з 6 тижня життя, проти групи В — з 2 місяців. До того часу важливо, щоб усі, хто оточує новонародженого також були захищені. Дорослі мають можливість щепитися за власний кошт від різних груп збудника. Зверніться до свого сімейного лікаря/ки, щоб отримати деталі про щеплення.

Пневмококова інфекція

Саме ця бактерія є найпоширенішою причиною ускладнень вірусних інфекцій у дітей. Пневмококи можуть викликати в дітей і дорослих різні захворювання: отит, пневмонію, менінгіт, синусит, остеомієліт (запалення кісткової тканини) та інші. Найчастіше інфекція зустрічається в дітей віком до 2 років.

Як і менінгокок, пневмококова інфекція передається через прямий контакт та в дорослих може протікати безсимптомно, що робить її ще більш загрозливою для немовляти. Лікування хвороби антибіотиками стає дедалі менш ефективним, адже різні штами збудника адаптуються до препаратів. Тому найбільш дієвим захистом є щеплення. Малюк може отримати свою першу дозу вакцини у віці від 6 тижнів. До цього захистом є грудне вигодовування, уникнення контактів при появі симптомів респіраторних захворювань та, звісно, вакцинація оточення.

Дорослі можуть придбати вакцину «Превенар-13» (єдина зареєстрована в Україні вакцина для щеплення дорослих) за свій кошт і щепитися однократно. Вакцинуватись доцільно й людям віком понад 65 років, як-от дідусям і бабусям.

Читайте також: Коли, де і як: експерти дали відповіді на типові запитання батьків про вакцинацію

 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Медичний Район», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024