Вагітність та COVID-19: як попіклуватися про здоров’я своє та малюка

28 Січня 2024, 17:10
Вагітність та COVID-19: як попіклуватися про здоров’я своє та малюка 3612
Вагітність та COVID-19: як попіклуватися про здоров’я своє та малюка

Коли озираєшся на події трирічної давнини в сучасній українській реальності, здається, що вони відбувалися століття тому і тепер неважливі. Однак, коли йдеться про здоров’я, несуттєвих подій не буває. 

Особливо важливим є здоров’я вагітних та наступного покоління — малюків. Спільно зі сімейною лікаркою Дариною Дмитрієвською фахівці медичної платформи «Бережи себе» нагадують про коронавірусну інфекцію та ділимося актуальною інформацією про захист вагітних від неї.

Що варто пам’ятати про COVID-19?

Передусім була й лишається незмінною істина — COVID-19 небезпечний для вагітних.

Вірусна інфекція накладається на зміни в організмі, який підтримує повноцінний розвиток нової людини. Це призводить до складнощів у лікуванні інфекції та стресу для малюка. Тому захист від коронавірусу (так само як і будь-яких інших інфекцій) є пріоритетом для всіх, хто оточує і піклується про майбутнє новонароджене дитя. Лікарі, які ведуть вагітність, та спеціалісти суміжних спеціальностей, родина, друзі — всі мають оберігати від зайвих ризиків тих, хто й так вразливі.

Першочергова й головна дія, яку ви можете зробити для захисту, — чергова вакцинація від коронавірусної хвороби. Вірус мутує, а захист, сформований попередніми дозами щеплення або перенесеною хворобою, слабне. І вчасне оновлення захисних механізмів є важливим як, власне, для вагітної, так і для плоду.

Ось кілька тверджень, які відповідають на поширені запитання про щеплення проти COVID-19 під час вагітності:

→ Вакцинація є безпечною та не впливає на перебіг вагітності.

За понад два роки спостережень лікарі вже можуть стверджувати, що щеплення від коронавірусної інфекції не збільшують число викиднів чи інших патологій вагітності. Так само не вплинула кампанія з вакцинації на фертильність — ці лякалки ранньоковідної епохи жодним чином не підтвердилися. Щеплені жінки, так само як і раніше, вагітніють, виношують, народжують та вигодовують діток.

→ Щепити проти COVID-19 можна на будь-якому терміні вагітності.

Жодна з наявних вакцин не містить живого вірусу й ніяк не може спровокувати захворювання. Вакцини лиш вчать імунну систему розпізнавати характерні білки, що знаходяться на поверхні вірусної частинки.

З вакциною організм отримує або приклад білка, або інструкцію для вироблення певної кількості таких білків, після чого тренується їх розпізнавати та будує відповідний захист. Сама вакцина вже за кілька днів виводиться з організму й ніяк не взаємодіє з ДНК.

→ Ви маєте з чого обрати.

Найчастіше вагітних щеплюють мРНК вакцинами (виробництва Pfizer та Moderna). Однак схваленими та ефективними є й інші щеплення — Johnson, Novavax та інші. Усі вони допомагають організму сформувати захисну реакцію та є безпечними для вас та малюка.

Антитіла до коронавірусної хвороби здатні передаватися новонародженій дитині ще під час внутрішньоутробного розвитку. А після народження додатковою гарантією безпеки є так званий «кокон», коли всі дорослі та діти, хто контактує з немовлям, щеплені, здорові та не «приносять» малечі вірус. Такий підхід до піклування про маленький, ще дуже вразливий організм є дуже доречним та говорить про високий рівень відповідальності всіх членів сім’ї.

Отримати додаткову інформацію про щеплення під час вагітності та грудного вигодовування ви можете у свого сімейного лікаря або гінеколога, який/яка веде вагітність.

Також із питаннями щодо вакцинації проти COVID-19 та інших захворювань можна звертатися на гарячу лінію МОЗ і ЮНІСЕФ «Спільно до здоров’я» за номером 0 800 351 896.

Матеріал підготовлений за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за кошти уряду Франції.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024