Коли, де і як: експерти дали відповіді на типові запитання батьків про вакцинацію

17 Січня 2024, 15:17
Коли, де і як: експерти дали відповіді на типові запитання батьків про вакцинацію 4475
Коли, де і як: експерти дали відповіді на типові запитання батьків про вакцинацію

Під час роботи проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» у 2022-2023 роках регіональні координатори з вакцинації під час зустрічей з промоції вакцинації отримали від батьків та освітян численні запитання щодо вакцинації.

 Фахівці Національного порталу з імунізації зібрали найпопулярніші з них та доповнили відповідями експертів, аби медичні працівники за потреби використовували цей матеріал в комунікації з пацієнтами.

Чи не ослабить вакцинація імунітет дитини, якщо вона часто хворіє

Вакцинація жодним чином не ослаблює імунну систему, навпаки: вакцинація є «персональним тренером» імунітету. Численні дослідження та наукові моделювання свідчать, що імунна система здатна одночасно розпізнавати дуже велику кількість антигенів, що містяться в різних вірусах і бактеріях. 

За оцінками вчених, вакцинація дитини від 11 інфекційних захворювань одночасно запускає в дію лише 0,1 % потенційних можливостей імунітету. Оскільки клітини постійно поновлюються (імунна система здатна виробляти близько двох мільярдів клітин на день), вакцина ніколи не зможе пригнітити навіть частину імунної системи. 

Це в принципі означає, що імунна система здатна виробляти стільки клітин, скільки їй необхідно. Крім того, важливо розуміти, що маленькі діти можуть часто хворіти на ГРВІ: це є віковою нормою. Часті ГРВІ не є протипоказом до проведення профілактичних щеплень. Навіть якщо після відвідин медзакладу для вакцинації дитина «підхопить» вірус, вакцинація жодним чином не погіршить перебіг захворювання: вироблення імунної відповіді на вакцину та перебіг хвороби є паралельними процесами.

Читайте також: Як батькам відстоювати право дитини на вакцинацію

Чому лікарі ніколи не дають гарантію, що після щеплення з моєю дитиною нічого не трапиться

Ніхто не може дати й гарантії, що ваша дитина щойно не спілкувалася з інфікованою дитиною. Хто тоді буде відповідальним за те, що ваша дитина також заразиться й захворіє?

Немає нічого такого, що можна гарантувати на 100%. Але точно відомо, що ризик захворіти та вмерти від інфекційної хвороби набагато більший, ніж ризик мати тяжкі побічні реакції на вакцину.

Порада для медичного працівника: запитайте у людини, яких саме реакцій на вакцину вона боїться, і дайте поради, як діяти у разі їх появи. Поясніть, що ці реакції швидко минають, а захист від хвороби залишається тривалий час або навіть на все життя.

Читайте такожЯк батькам подолати свій страх перед вакцинацією дитини

Чому краще отримати імунітет шляхом вакцинації, а не хвороби  

Вакцини взаємодіють з імунною системою, викликаючи імунну реакцію, подібну до імунної реакції на природну інфекцію. Проте вони не призводять до захворювання та не піддають вакциновану людину ризику потенційних ускладнень хвороби. Однак за отримання імунітету в результаті природної інфекції, можливо, доведеться заплатити, наприклад, розумовою відсталістю, викликаною гемофільною інфекцією типу В (Hib), вродженими дефектами внаслідок краснухи, раком печінки внаслідок інфікування гепатитом В або смертю від кору.

Читайте також: У МОЗ просять батьків перевірити, чи вакцинована дитина від небезпечних інфекцій

Чи може дитина внаслідок вакцинації мати аутизм

Дослідження 1998 року, де було висунуто теорію щодо можливого зв’язку між вакциною проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (КПК) та аутизмом, згодом було відкликане журналом, який його опублікував, через серйозні недоліки дослідження, неправдиву інформацію та конфлікт інтересів. Лікаря – автора статті – було позбавлено ліцензії на медичну практику. 

На жаль, публікація породила паніку, що спричинила скорочення показників імунізації та спалахи цих хвороб. На сьогодні не існує даних, що підтверджували б зв’язок між вакциною КПК та розладами аутичного спектру (РАС). До того ж важливо розуміти, що ці розлади є вродженими, тож на них не можна “захворіти”. Оскільки маніфестувати симптоми можуть приблизно в віці введення вакцини КПК, це може наштовхнути батьків на хибні висновки.

Читайте такожЧи можна допускати до навчання нещеплених дітей: роз'яснення юриста

Чи можна відтермінувати щеплення до теплої пори року, коли менший ризик застудитись

Щеплення тимчасово відтерміновується тільки у випадку гострого захворювання, яке супроводжується високою температурою та погіршенням самопочуття. Після того як гострий  стан хвороби минув, варто провести вакцинацію згідно з графіком. Календар щеплень України максимально наближено до світових стандартів: інтервали між щепленнями в календарі оптимальні для того, щоб якнайшвидше захистити дитину від вакцинокерованих хвороб. Погодні умови, воєнний стан – не привід для відтермінування вакцинації, адже хвороби, від яких щеплення захищають маленьких дітей, є для них смертельно небезпечними.

Навіщо вакцинувати дитину від туберкульозу, якщо всі все одно хворіють потім на туберкульоз? Подивіться на статистику в Україні.

Доведено ефективність вакцини БЦЖ для попередження у маленьких дітей таких смертельно небезпечних для них форм туберкульозу як міліарний туберкульоз та туберкульозний менінгіт. Саме тому важливо провести це щеплення якомога раніше, аби зберегти життя дитини.

Чому ви кажете про безоплатну вакцинацію – це міф, бо ті вакцини, що закуповує держава, не є якісними.

Усі вакцини, що наявні в комунальних медзакладах України, мають міжнародні сертифікати якості й схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я для використання. З цими сертифікатами ви можете ознайомитися в кабінеті щеплень на вимогу. Тож в принципі немає такого поняття, як «більш якісні» й «менш якісні» вакцини. Пам’ятаєте вислів: «Риба не може бути першої свіжості та другої, вона може бути або свіжою, або ні». Так і з вакцинами. Всі вакцини, що пройшли прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я, є ефективними, безпечними та якісними.

 

Звертаємо увагу, що на нашому сайті є розділ, в якому зібрано відповіді на 270 поширених запитань батьків, тому заходьте, читайте та озброюйтесь достовірною інформацією щодо вакцинації.

Читайте такожП'ять речей, які не потрібно робити дитині перед вакцинацією

Що робити батькам, якщо дитина пропустила календарні щеплення

Читайте наші найсвіжіші новини сайту Район.Медицина у телеграм-каналі.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024