Вакцина проти менінгококової інфекції «Бексеро»: від чого захищає і кому рекомендована

04 Лютого 2024, 14:38
Вакцина проти менінгококової інфекції «Бексеро»: від чого захищає і кому рекомендована 3187
Вакцина проти менінгококової інфекції «Бексеро»: від чого захищає і кому рекомендована

Захистити дитину від менінгококової інфекції можна за допомогою щеплення препаратом  «Бексеро».

Тож чи матимуть українські батьки найближчим часом щепити своїх дітей вакциною «Бексеро»? Чому ця вакцина така важлива, що батьки готові були витрачати значні кошти на поїздки до інших країн заради отримання цього щеплення? Від чого захищає «Бексеро» і кому в першу чергу вона рекомендована? Про це редакція «Національного порталу з імунізації» поспілкувалась з головою Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), кандидатом медичних наук, лікарем-інфекціоністом Федором Лапієм.

Про вакцину проти менінгококу серогрупи В «Бексеро» (Bexsero), яка успішно використовується в світі з 2015 року, давно мріють учасники найбільшої в мережі Фейсбук-спільноти з питань імунопрофілактики «Вакцинація: питання та відповіді»: свого часу, до повномасштабного вторгнення, багато з них навіть встигло з’їздити з дітьми за кордон, аби щепити дітей там. На той момент це була єдина можливість вакцинації проти цієї інфекції, адже в Україні вакцину не було зареєстровано.

Нещодавно – наказом МОЗ України від 07.10.2022 року – вакцину «Бексеро» нарешті було зареєстровано в Україні. Проте реальної можливості придбати її в українців допоки не було. Тож наразі батьки, що цікавляться питаннями вакцинації, нетерпляче очікують на появу препарату в аптеках, аби захистити дітей від небезпечної інфекції.  

З іншого боку, багато батьків, що не настільки заглиблені в питання профілактичних щеплень, взагалі не знають про існування цієї вакцини і, відповідно, не володіють інформацією, чи потрібна вона їхнім дітям і чи варто витрачати на неї кошти. 

Читайте такожПередається повітрям і має високу летальність: що потрібно знати про менінгококову інфекцію

Бактерія, яка називається менінгокок, відповідальна за цілий ряд серйозних захворювань. Вона є однією з основних причин ураження нервової системи, відомого як менінгіт. Також є таке ураження як менінгококовий сепсис, або менінгококцемія, при якому інфекція може перебігати блискавично й дуже часто закінчується смертю. 

В групі ризику як менінгіту, так і менінгококцемії – діти перших років життя, яким в першу чергу й рекомендована вакцинація проти інфекції, що викликана менінгококом. 

Читайте також: На Волині виявили нові випадки менінгококової інфекції, від якої помер підліток

Важливо розуміти, що сама бактерія має свої різновиди – так звані серогрупи, яких на сьогодні нараховується 13. Ці серогрупи по-різному зустрічаються в різних країнах, на різних континентах. Зважаючи на це, існують різні вакцини проти різних серогруп, які по-різному використовуються в різних країнах. 

В Україні більшість випадків інфекції, яка зумовлена менінгококом, припадає на серогрупу В. І якраз проти цієї інфекції в Україні скоро має з’явитися вакцина, яка зараз проходить лабораторний контроль і після відповідних процедур стане доступною в Україні. 

Читайте такожУ МОЗ закликають батьків якомога раніше вакцинувати дітей від менінгококової інфекції

Проте варто пам’ятати, що біля 25-30% менінгококової інфекції в Україні зумовлена двома іншими серогрупами: А та С. Тож для нас актуальними є як вакцина, яка захищає від інфекції, зумовленої серогрупою В (торгова назва «Бексеро»), так і вакцини проти інфекції, зумовленої серогрупами А та С (торгові назви «Німенрикс», «Менактра»). Вакцини проти серогруп А та С вже протягом кількох років доступні в Україні, а от вакцина проти інфекції, яка зумовлена менінгококом серогрупи В, буде доступна в Україні вперше. 

Крім групи ризику з тяжкого перебігу менінгококової інфекції за віком (діти перших років життя) є ще група ризику за станом здоров’я. Сюди належать люди, які мають порушення функції селезінки або її відсутність. Всі інші категорії населення можуть вакцинуватись проти менінгококової інфекції за власним бажанням. 

Вакцинація проти менінгококової інфекції в Україні належить до рекомендованих. Це означає, що вакцину можна придбати власним коштом в аптеці або ж записатись на щеплення до приватного медичного закладу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024