Небезпечний менінгокок: як вберегтись від смертельної бактерії

23 Серпня 2023, 12:45
Небезпечний менінгокок: як вберегтись від смертельної бактерії 785
Небезпечний менінгокок: як вберегтись від смертельної бактерії

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, яке викликає менінгокок, передається тільки повітряно-крапельним шляхом, характеризується різними клінічними проявами від назофарингіту, гнійного менінгіту до сепсису.

Як розповідають у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, розрізняють три групи джерел інфекції:

  •  хворі з генералізованими формами;
  •  хворі на назофарингіт;
  •  здорові бактеріоносії (до 90% випадків інфікування).

Місце розмноження менінгокока – носоглотка, звідки збудник і виділяється у повітря. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмові при тривалому контакті з хворим або бактеріоносієм.

Хворі стають небезпечними для оточуючих з перших днів недуги, тому підлягають госпіталізації в інфекційні стаціонари. Тривалість заразного періоду при різних формах менінгококової інфекції коливається від 2 до 4 тижнів, а при наявності хронічних запальних процесів може продовжуватись до 6 тижнів.

Профілактичним заходом менінгококу є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення.

Завжди потрібно пам’ятати, що при перших симптомах захворюваннях треба звертатись за медичною допомогою. Тільки своєчасно почате лікування може врятувати здоров’я і життя хворому.

Основні клінічні прояви та вакцинація

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024