На Волині виявили нові випадки менінгококової інфекції, від якої помер підліток

28 Лютого 2023, 13:55
На Волині виявили нові випадки менінгококової інфекції, від якої помер підліток 1246
На Волині виявили нові випадки менінгококової інфекції, від якої помер підліток

На Волині триває епідрозслідування щодо смерті підлітка від менінгококової інфекції.

Фахівці Ковельського районного відділу Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб оперативно розпочали епідрозслідування та вже встановили 174 контактні особи й виявили двох інфікованих, йдеться на сайту установи.

Епідеміологи інформують, що встановили контактних осіб вдома у померлого, місцю його навчання, а також у місцях працевлаштування його близьких.

Читайте також: Менінгококова інфекція. Що варто знати: поради від ЮНІСЕФ

У них взяли біоматеріал з носоглотки на менінгококову інфекцію. Згідно з результатами, виданими мікробіологічною лабораторією Ковельського районного відділу, 172 зразки від’ємні (тобто негативні), два — позитивні. Хворі ізольовані, перебувають на лікуванні, стан перебігу легкий.

Фахівці зазначають, що заходи щодо локалізації менінгококової інфекції в осередку здійснюють спільно з медичними працівниками Ковельського міжрегіонально-територіального об’єднання, котрі продовжують проводити медичне спостереження за контактними особами. Епідемічний нагляд за вогнищем триває.

Довідково:

Менінгококова інфекція (МІ) — антропонозне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом і має різні клінічні прояви (від безсимптомного носоглоткового носійства до генералізованих форм із високою летальністю). Небезпека інфекції полягає в тому, що вона може мати дуже швидкий, блискавичний розвиток важких форм з високим ризиком летального результату. У такому випадку від різкого підвищення температури, висипань — аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого — може минути лише одна доба. Такий блискавичний варіант менінгококцемії був і у підлітка, який, на жаль, помер.

Основним профілактичним заходом МІ є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.
 
В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом. Вакцина проти менінгококової інфекції «Менактра» зареєстрована в Україні та при бажанні громадян може бути придбана самостійно.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024