Передається повітрям і має високу летальність: що потрібно знати про меніфнгококову інфекцію

28 Травня 2022, 16:42
Менінгокок 928
Менінгокок

Менінгококова інфекція (МІ) — антропонозне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом.

 У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини, йдеться на сайті Волинського обласного центру КПХ МОЗ України. 

Джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми МІ.

Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби.

Інкубаційний період триває 1–10 днів і в середньому становить 4 дні.

Основними клінічними ознаками МІ є менінгіт і сепсис. Менш поширені – артрит і пневмонія.

Менінгіт — важке інфекційне захворювання, що характеризується запаленням оболонок головного і спинного мозку. При відсутності лікування в 50% випадків закінчується смертю. Найвищий рівень захворюваності — серед дітей до 1 року.

Менінгіт часто супроводжує гарячка, головний біль, болі у м’язах і суглобах. Досить часто наявні сплутана свідомість, нудота, блювота, світлобоязнь.

Менінгококовий сепсис (менінгококцемія) характеризується гарячкою і геморагічним висипом. Часто супроводжується септичним шоком, порушенням згортання крові (ДВЗ-синдром) та поліорганною недостатністю.

Менінгококову інфекцію можуть діагностувати під час клінічного огляду хворого і подальших лабораторних досліджень змивів з носової частини горла, мокротиння, крові, спинномозкової рідини.

Найкращий захист від МІ — вакцинація!

Дітям до 2 років необхідно ввести 2 дози вакцини, дітям старше 2 років та дорослим достатньо однієї дози.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Його  можна зробити у свого сімейного лікаря або педіатра.

Довідково: рівень захворюваності на МІ на Волині становить:

2017 – 7 випадків; 

2018 – 7 випадків;

2019 – 15 випадків;

2020 – 3 випадки;

2021 – 3 випадки.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024