Вакцинація під час вагітності: від яких інфекцій радять щепитися рівненські фахівці

18 Січня 2024, 16:54
Вакцинація під час вагітності 982
Вакцинація під час вагітності

Вагітні жінки мають підвищений ризик ускладнень від деяких інфекційних хвороб.

Це стосується таких захворювань як кір, краснуха, паротит, вітряна віспа. Тому, щоб убезпечити і себе, і майбутню дитину, під час вагітності жінкам необхідно після консультації з сімейним лікарем отримувати необхідні щеплення, радять у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

Які щеплення потрібно зробити

Оскільки існує підвищений ризик тяжкого перебігу грипу під час вагітності, вакцинація проти грипу рекомендована всім жінкам, які перебувають у стані вагітності (в будь-якому триместрі) або на етапі планування вагітності. Імунізація проводиться інактивованими вакцинами проти грипу.

Вакцинація проти COVID-19 – також серед рекомендованих щеплень. 

Щеплення проти гепатиту В: його бажано отримати до настання вагітності, але можна й будь-коли упродовж неї, звернувшись до сімейного лікаря.

Вагітні жінки, які отримали останню дозу вакцини, що містить правцевий анатоксин, більше ніж 10 років тому, мають бути щеплені проти правця і дифтерії під час вагітності.

Читайте також: У МОЗ просять батьків перевірити, чи вакцинована дитина від небезпечних інфекцій

Немовлята, які за віком не можуть отримувати первинну серію вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку, залежать від материнського імунітету. Саме тому, є доцільним введення однієї дози АаКДП-М (дифтерія, правець, ацелюлярна кашлюкова вакцина, зі зменшеним вмістом антигенів) під час кожної вагітності, бажано на 27-36 тижні. Однак вакцина може бути введена у будь-який термін вагітності.

Вагітній жінці, що планує поїздку за кордон, рекомендується звернутися до лікаря для отримання інформації про рекомендовані вакцини.

Читайте також: Коли, де і як: експерти дали відповіді на типові запитання батьків про вакцинацію

В Україні з початку року 80 людей померло від ускладнень, спричинених COVID-19, та двоє – від грипу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Медичний Район», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024