В яких медзакладах надають антирабічну допомогу та як діяти пацієнтові при укусах тварин

04 Березня 2024, 13:49
В яких медзакладах надають антирабічну допомогу та як діяти пацієнтові при укусах тварин 1358
В яких медзакладах надають антирабічну допомогу та як діяти пацієнтові при укусах тварин

Сказ – це вірусна, смертельна інфекція, розвитку якої у людини можна запобігти, якщо своєчасно провести вакцинацію. Людям вірус сказу зазвичай передається під час укусу заражених тварин, при чому у більшості випадків джерело інфікування – собаки та коти (як безпритульні, так і не вакциновані домашні). Вакцинацію тварин проводять фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужби. 

У системі охорони здоров’я на рівні медзакладів кожної області визначені центри антирабічної допомоги: вони забезпечені вакцинами, лікарі центрів надають медичну допомогу пацієнтам, які звертаються в разі укусів, подряпин, ослинень тваринами; проводять первинну обробку; призначають та проводять курс антирабічних щеплень в разі необхідності, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я. 

«Маршрут пацієнта» в разі укусу тварини

Отримати безоплатну меддопомогу у разі укусу може кожен. Для цього потрібно звернутися до медзакладу, який надає антирабічну допомогу (такі заклади визначені у кожній області). 

Щоб дізнатись, де у вашій області чи місці перебування працюють центри антирабічної допомоги, можна скористатись таблицею за посиланням або звернутись до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19. 

Читайте такожВ Іваничах на Волині запровадили карантин через скаженого собаку: чи є небезпека для людей

Якщо вас укусила чи ослинила тварина (дика, безпритульна, домашня тварина незалежно від даних про її вакцинацію) негайно обробіть місце укусу чи подряпин: 

  • Ретельно (щонайменше 10 хвилин) промивайте місце ураження водою з милом.
  • Після промивання та обробки рани накладіть стерильну пов’язку. 

Після цих дій – негайно зверніться до лікаря-травматолога або лікаря-хірурга медичного закладу, який надає антирабічну допомогу. Адреси центрів антирабічної допомоги, які працюють в областях та забезпечені вакцинами у 2024 році – за посиланням

Читайте також: Сказ у тварин: в чому небезпека та як уберегтися мешканцям Рівненщини

Лікар оцінить ситуацію, об’єм антирабічної допомоги – призначити лише курс вакцинації проти сказу чи, за необхідності, вакцинацію поєднати з введенням антирабічного імуноглобуліну. Навіть потрапляння слини тварини на пошкоджені шкірні покриви може бути показанням до початку лікування. Антирабічні щеплення запобігають виникненню захворювання сказом у 96–99 % випадків.

Читайте такожУ Ківерцях виявили сказ: люди отримують антирабітичне профілактичне лікування

У Центрі антирабічної допомоги спеціаліст, який проводитиме огляд пацієнта, обов’язково має з’ясувати таке: 

  • в чому полягав контакт з твариною,
  • яка тварина та за яких обставин нанесла укуси,
  • в якій місцевості відбулася подія,
  • чи тварина мала ознаки нездужання,
  • чи тварина накинулась на людину сама чи це була спровокована атака,
  • чи є можливість спостерігати за твариною, якщо це домашня тварина,
  • має оглянути місце укусу – найнебезпечніші «рвані глибокі рани».

У разі, якщо вакцинація проти сказу людині показана, вона має бути розпочата негайно. Типовий курс щеплень передбачає введення кількох доз вакцин: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 28/30-й день.

Чим раніше буде розпочата вакцинація, тим вища її ефективність у запобіганні сказу. Утім, курс імунізації, якщо вона показана та не була розпочата, проводять навіть через кілька місяців, у разі відсутності симптомів захворювання. У випадку наявних симптомів захворювання у постраждалого щеплення не призначаються, через відсутність їх ефективності.

Щеплення після укусу, неважливо домашньою чи дикою твариною, потрібно починати негайно!

Різниця між цими випадками полягає тільки в тому, що за домашньою твариною можна спостерігати й припинити вакцинацію, якщо на 10 день ветеринар зафіксував, що тварина здорова. Це не стосується бродячих та диких тварин.

Якщо укус нанесений в області обличчя, шиї, голови, верхніх кінцівок, є множинні або дуже глибокі укуси, ослинення слизових оболонок, крім вакцини вам може бути введений антирабічний імуноглобулін.

Читайте також: На Волині фахівці центру контролю та профілактики хвороб радилися з медиками, як протидіяти сказу

На Волині минулого року понад 720 людей отримали профілактичні щеплення від сказу через укуси тваринами

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024