Сказ у тварин: в чому небезпека та як уберегтися мешканцям Рівненщини

18 Грудня 2023, 16:23
Сказ у тварин: в чому небезпека та як уберегтися мешканцям Рівненщини 3585
Сказ у тварин: в чому небезпека та як уберегтися мешканцям Рівненщини

Щороку чи не у кожній області України реєструють по декілька десятків випадків сказу, який є небезпечним не лише для тварини, а й для людей. Не виняток – Рівненщина.

Стосовно Рівненської області, то тут захворювання людей на сказ реєстрували у 2015 році і у червні 2016 року (Вараський та Рівненський райони). В обох випадках зараження відбулося через покуси котами. В Україні ж останній летальний випадок сказу у людини, яку покусала домашня кішка, зафіксували цьогоріч у вересні у Вінницькій області.

За інформацією Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у 2022 році зареєстрували 30 випадків захворювань сказом серед тварин, в нинішньому за 9 місяців - вже 39. Захворіли на сказ 20 котів, 12 собак, сім лисиць. За медичною допомогою з приводу покусу (ослинення) до лікувально-профілактичних закладів звернулися 1805 осіб, із них 126 осіб покусаних (ослинених) хворими на сказ тваринами. З них антирабічне лікування отримали 452 людини.

Наприкінці жовтня на початку листопада у Гощанській громаді Рівненщини зафіксували випадки сказу у домашнього кота, що вкусив свою власницю, у скаженої лисиці, яка забігла у подвір’я будинку та напала на домашнього собаку. Відтак у Гощанській та Бабинській громадах вводили карантинні обмеження.

Останній випадок сказу на Рівненщині виявили у домашнього кота зовсім нещодавно – на початку листопада. Сталося це у селі Лопавше, що на Демидівщині. Відомо, що кіт подряпав власницю, однак антирабічне лікування лікарі призначили ще трьом членам сім'ї, у яких  було ослинення пошкоджених шкірних покривів.

Як повідомляє помічниця лікаря-епідеміолога Млинівського відділення Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Євгенія Савчук, це вже другий випадок на Демидівщині: раніше у селі Вовковиї підтвердили сказ у собаки. На даний момент ситуація зі сказу тварин залишається напруженою, хоча й захворювання людей на сказ на Демидівщині не реєструвалися, каже фахівчиня.

«Сказ – це гостре вірусне інфекційне захворювання, яке передається від хворої тварини до людини, характеризується ураженням центральної нервової системи і після появи симптомів стає невиліковним – 100% хворих людей помирають», – розповідає Євгенія Савчук. 

Як зазначає фахівчиня, захворіти на сказ може людина або тварина, якщо їх укусить, подряпає або обслинить тварина, інфікована сказом. Інфіковані вірусом можуть бути всі ссавці, тож кажани, лисиці, собаки й коти, їжаки, білки,  гризуни й інші представники фауни. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається.

Вірус сказу у тварин виділяється із слиною за 10 днів до появи виражених симптомів, тому зараження настає при укусах тваринами або ослиненні шкірних покривів тваринами, які виглядають здоровими. Інкубаційний період буває від семи днів до року. Тривалість інкубаційного періоду залежить від місця локалізації, тяжкості укусу та кількості збудника, який потрапляє в рану, зазначає Євгенія Савчук.

Перші симптоми сказу у людей майже завжди проявляються на місці укусу. Рубець нерідко припухає, червоніє, стає болючим, свербить. Хворі скаржаться на загальну слабкість, серцебиття, нудоту, блювання. Через 2-3 дні настає стадія збудження. Хворого мучить спрага, але при спробі напитись виникають болючі судоми ковтальних м'язів (гідрофобія). В стадії збудження температура підвищується до 40-41 °С. З'являється параліч кінцівок, порушується функція тазових органів, в результаті чого настає синдром поліорганної недостатності та наступає смерть.

Перша медична допомога при укусах тварин

Якщо людину покусала домашня тварина з підозрою на сказ, найперше варто ретельно (щонайменше упродовж 10-15 хвилин) промити місце ураження проточною водою із господарським милом. Після цього краї рани обробити 70% спиртом (чи 5% настоянкою йоду) і накласти стерильну пов’язку. Далі слід негайно звернутися до лікаря або найближчого травмпункту для отримання належного антирабічного лікування, нагадує Євгенія Савчук.

Після укусу бездомної собаки
Після укусу бездомної собаки

У випадках, коли людину покусала бездомна тварина, навіть з біркою у вусі (це означає, що тварина була стерилізована та отримала вакцину), не варто нехтувати своїм здоров’ям та також звертатися за медичною допомогою.

Антирабічне лікування не означає, що людина має отримати «40 уколів в живіт». У Міністерстві охорони здоров’я спростовують цей поширений міф та зазначають, що зазвичай графік вакцинації складається з п'яти щеплень: у день звернення до лікаря, а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні. 

Читайте також: Сказ на Хустщині: які заходи профілактики проводять та як вберегтися

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14 дня з моменту укусу чи обслинення.  Також у міністерстві кажуть, що усі області забезпечені антирабічною вакциною, вони є якісними й безоплатними, тож пацієнт не має платити за таку вакцинацію.

Людям, які багато контактують з тваринами (ветеринари, мисливці, лісники, зооволонтери тощо), у МОЗ радять завчасно вакцинуватися проти сказу та постійно робити бустерні щеплення проти нього згідно з графіком.

Профілактика сказу

Для того, щоб уберегтися від інфікування сказом, Євгенія Савчук нагадує прості поради.

Найперше, не контактувати з бездомними та дикими тваринами, навчити своїх дітей не гладити тварин на вулиці і не брати до рук невідомих тварин.

Не провокувати тварин на укуси – не годувати, не дражнити, не надавати допомоги невідомим тваринам

Уникати скупчень безпритульних собак

Своєчасно робити щеплення проти сказу домашнім тваринам

У разі потреби ніколи не відмовлятися від щеплень, бо тільки щеплення дасть змогу уникнути трагічних наслідків, радить Євгенія Савчук.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024