На Рівненщині з початку року зафіксували 39 випадків сказу

29 Вересня 2023, 13:15
На Рівненщині з початку року зафіксували 39 випадків сказу 1005
На Рівненщині з початку року зафіксували 39 випадків сказу

На Рівненщині з початку року збільшилась кількість випадків сказу у тварин. Сказ – гостре зооантропонозне інфекційне захворювання вірусної етіології, яке характеризується ураженням центральної нервової системи, що призводить до летального результату.

У Рівненській області захворювання людей на сказ реєстрували у 2015 році і у червні 2016 року (Вараський та Рівненський райони). В обох випадках зараження відбулося через покуси котами. Та й епізоотична ситуація в цей період і по сьогодні залишається вкрай напруженою, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

У 2022 році зареєстрували 30 випадків захворювань сказом серед тварин, в нинішньому вже 39. Захворіли на сказ 20 котів, 12 собак, сім лисиць. За медичною допомогою з приводу покусу (ослинення) до лікувально-профілактичних закладів звернулися 1805 осіб, із них 126 осіб покусаних (ослинених) хворими на сказ тваринами. Антирабічне лікування призначене 452 особам.

Механізм зараження

Вірус у тварин виділяється зі слиною за 10 днів до проявів хвороби, тому зараження настає при укусах тваринами, які зовні виглядають здоровими, а також може відбуватися при ослиненні шкіри, при зніманні шкіри з хворої тварини, її виробленні.

Клініка

Інкубаційний період при сказі людини коливається від семи днів до року. Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації та тяжкості укусу, кількості вірусу, що потрапив у рану, віку постраждалого, виду тварини, яка вкусила. Перші ознаки хвороби майже завжди проявляються на місці укусу. Рубець нерідко припухає, червоніє, стає болючим, свербить. Хворі скаржаться на загальну слабкість, серцебиття, нудоту, блювання. Через 2-3 дні настає стадія збудження. Хворого мучить спрага, але при спробі напитись виникають болючі судоми ковтальних м'язів (гідрофобія). В стадії збудження температура підвищується до 40-41 °С. З'являється параліч кінцівок, порушується функція тазових органів, в результаті чого настає синдром поліорганної недостатності та наступає смерть.
 Щоб запобігти захворюванню на сказ, необхідно дотримуватися наступного:

  •  не контактуйте з бездомними та дикими тваринами, розповідайте дітям про небезпеку таких контактів;

  • не провокуйте тварин на укуси: не намагайтеся годувати, надавати допомогу невідомим, безпритульним тваринам, дражнити їх;
  •  уникайте скупчень безпритульних собак;

  • при укусі або ослиненні твариною промийте рану водою з милом, краї рани обробіть розчином йоду і негайно зверніться в медичну установу, де в кожному окремому випадку буде вирішено питання відносно доцільності антирабічного лікування.;

  • своєчасно робити своїм домашнім тваринам щеплення проти сказу.

Необхідно пам’ятати, що тільки своєчасне звернення до лікаря дає надійну гарантію запобігти трагічним наслідкам.

Читайте також: В яких регіонах Волині виявили сказ та як людям уберегтися від інфікування

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024