В яких регіонах Волині виявили сказ та як людям уберегтися від інфікування

28 Вересня 2023, 14:34
На Волині збільшилась кількість випадків сказу 2404
На Волині збільшилась кількість випадків сказу

На Волині цього року почастішали випадки сказу серед тварин, що  означає підвищений ризик інфікування для волинян.

Окрім того, як зазначають у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, летальний випадок цього місяця у Вінницькій області в людини зумовив підвищення уваги до сказу й методів запобігання хворобі. Там вперше за 15 років людина померла від сказу, її покусала домашня кішка. Тварина зникла, проте, на це не звернули увагу. Через місяць у хворого з’явились характерні симптоми недуги (гідрофобія, збудженість, утруднене дихання). За кілька днів після госпіталізації людина померла.

За даними Держпродспоживслужби, за дев'ять місяців в області хворобу виявили у 34 тварини, в той час, як за весь 2022 рік зареєстрували 32 випадки сказу. Цього року найбільше випадків – на Горохівщині (6), Локачинщині (5), Ківерцівщині та Іваничівщині (по 4), Луцькому та Маневицькому районах* (по 3). У 26 випадках (83%) захворіли  домашні коти  і  собаки.

Фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб наголошують: якщо вас вкусила тварина – потрібно негайно звернутися до медичного закладу для отримання кваліфікованої допомоги.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема, собаки. Для них укус є інстинктивною реакцією для захисту території та членів зграї, або для здобуття їжі.  При укусі в обличчя/голову людини ймовірність захворіти становить до 90%; в кисті рук — до 70%, в ділянки  нижніх кінцівок — до 25%.

Читайте також: Сказ: поширені міфи та реальність

Епідеміологи радять: при укусах, подряпинах (чи ослиненні шкіри) будь-якими тваринами – якнайшвидше промити рану водою з милом. Після цього краї рани обробити 70% спиртом (чи 5% настоянкою йоду) і накласти стерильну пов’язку.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Він зумовлює розвиток енцефаліту і стрімке ураження центральної нервової системи. Сказ ще називають гідрофобією (через водобоязнь), а ще характерний розвиток різкої чутливості до руху повітря, чи будь-яких рухів та яскравого світла у приміщенні.

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початковими симптомами сказу є висока температура тіла і в багатьох випадках біль або незвичайні відчуття: поколювання, пощипування, або печіння у місці рани.

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Щоб вберегтися від сказу, важливо:

  • щорічно проводити щеплення проти сказу всім домашнім тваринам, сторожовим собакам;
  • не контактувати з дикими та безпритульними тваринами;
  • за можливості тварину, котра покусала людину, потрібно доставити до ветеринарної установи для огляду та встановлення спостереження за нею протягом 10 днів.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Довідково:  Серед людей в нашій області хворобу востаннє реєстрували дев'ять років тому в Ківерцях.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024