На Волині минулого року понад 720 людей отримали профілактичні щеплення від сказу через укуси тваринами

29 Лютого 2024, 14:24
Сказ 600
Сказ

На Волині сказ у людей востаннє реєстрували 10 років тому. Як повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, цього року в області – вже дев'ять  підтверджених випадків сказу у тварин, зокрема, сім – у свійських.  За минулий рік на Волині зареєстрували 1816 звернень людей з покусами тваринами, у 47 випадках підтвердили сказ тварин. 720 людей отримали курс профілактичних щеплень.

В Україні триває тиждень обізнаності про сказ. З цієї нагоди лікар-епідеміолог відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Олександр Гнатюк виступив в ефірі «Українське радіо.Луцьк». Він розповів про хворобу, як їй запобігти, що робити у разі контакту з твариною, яка може бути інфікованою вірусом сказу.

Так, у селищі Іваничі запровадили карантин через випадок сказу у домашнього собаки. Це вже восьмий випадок в області з початку року. Минулоріч в області визначили 47 неблагополучних населених пунктів, де захворіли на сказ та загинули 49 тварин. А в селищі Іваничі з 19 лютого працюють ветеринари та безоплатно вакцинують домашніх тварин від сказу. 

За словами Олександра Гнатюка, ситуація зі сказом в Україні наразі погіршується, цьому сприяє ряд факторів. Найперше, через воєнний стан в Україні заборонено полювання на дику фауну. У звязку з цим зростає популяція диких тварин, найперше – лисиць, основних переносників вірусу в природі, адже при таких сприятливих умовах лисиці можуть двічі на рік приводити потомство від чотирьох до шести, а іноді й більше лисенят, збільшуючи свою популяцію. 

«У пошуках їжі дикі тварини підходять до людського житла, де виникає ймовірність їхнього контакту з домашніми тваринами та людьми. В нашій країні реєструються поодинокі випадки сказу серед людей. Наприклад, цього року в Харківській області зареєстрували випадок сказу у 59-річного чоловіка, мешканця Чугуївського району. Його за палець вкусила домашня кішка, якій він надавав допомогу, бо та проковтнула кістку. Відповідно, тварина згодом загинула, а чоловік до медиків за допомогою так і не звернувся. Через 10 днів у чоловіка почались симптоми, характерні для сказу. Його госпіталізували, однак медики не змогли врятувати йому життя», – розповідає Олександр Гнатюк. 

Стосовно Волині, то найбільше випадків сказу у тварин реєструвалися у Луцькому районі (Горохівська громада - 10 випадків, Ківерцівська та Локачинська громади - по шість випадків. З початку цього оку зареєстрували вісім випадків сказу серед тварин, в тому числі шість випадків - серед свійських тварин (по три у котів та собак). Зафіксували їх у Володимирському, Ковельському та Луцькому районах. 

Аналізуючи ситуацію за 5 років, кількість звернень людей з приводу укусів тварин зростає (з 1300 до 1800 звернень за останній рік). Значний відсоток людей потребує профілактичного антирабічного лікування. 

Укуси свійськими тваринами є стабільно високі і становлять від 62 до 87%. Переважають укуси собаками. Укуси дикими тваринами (лисиці) - від 0,5 до 1,5 відсотка усіх випадків. 

Найбільш небезпечним є те, що інфіковані сказом тварини не бояться оточуючого середовища, та йдуть до людських осель. Як приклад фахівець назвав випадок, який стався на початку лютого, коли у Ківерцівській громаді лисиця не злякалася ні собак, що бігали по подвір'ю, ні людини, та зайшла у людське помешкання. Працівники лабцентру обстежили місце та провели комплекс профілактичних заходів. 

Ускладнює ситуацію, за словами фахівця, те, що більшість домашніх тварин не щеплені проти сказу. Вакцинацію потрібно робити усім домашнім тваринам: худобі, собакам, котам, незалежно від того, чи вони мешкають на вулиці чи у будинку. Це потрібно робити щороку. Це дає захист у 90% від сказу. 

Вакцини наразі достатньо, ведеться повний контроль та облік вакцини. 

Вірус сказу живе у слині хворої на сказ тварини, яка розносить його всюди, де перебуває. Основними носіями вірусу в природі є лисиці, гризуни. 

Інкубаційний період триває від одного до трьох місяців, але залежно від місця укусу, стану імунітету може варіювати від одного тижня до року. Початкові симптоми - підвищення температури, слабкість, біль, печія у місці укусу, а головне - світло- і водобоязнь. Якщо відбувся контакт із твариною (зі слиною), то також є ризик інфікуватись.  В такому разі місце контакту варто промити милом із теплою водою та провести дезінфекцію місця контакту. Також необхідно звернутися до фахівців. 

Для профілактики варто уникати контакту з бездомними тваринами, вчасно робити щеплення домашнім тваринам. 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024