У Ківерцях виявили сказ: люди отримують антирабітичне профілактичне лікування

16 Лютого 2024, 12:24
У Ківерцях виявили сказ: люди отримують антирабітичне профілактичне лікування 2667
У Ківерцях виявили сказ: люди отримують антирабітичне профілактичне лікування

У Ківерцях на Волині на подвір’я до місцевих жителів забігла лисиця. Тварина мала контакт з людьми та собакою господарів.

Власниця будинку викликала відповідні служби, які ліквідували небезпечного хижака. Пізніше у лисиці лабораторно підтвердили захворювання на сказ, повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Епідрозслідування, яке провели фахівці, встановили коло контактних з інфікованою твариною людей. Вони вже отримують курс антирабічного профілактичного лікування.

Працівники центру провели завершальну дезінфекцію та комплекс протиепідемічних заходів. Серед населення розповсюджено пам’ятки щодо небезпеки та профілактики сказу.

Важливо знати. Сказ — гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

У разі інфікування людини єдиним заходом зберегти життя є проведення профілактичних антирабічних щеплень — у 0-й день, на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Читайте такожСказ у тварин: в чому небезпека та як уберегтися мешканцям Рівненщини

Обов’язково повинні зробити щеплення люди:

• котрі зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження;

• яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;

• покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);

• подряпані підозрілими на сказ тваринами, або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;

Антирабічна вакцина запобігає виникненню смертельного захворювання у 96–99% випадків. Всі особи, котрим призначено курс лікування, повинні безумовно виконувати призначення лікарів, а під час лікування в жодному разі не вживати спиртні напої (це різко знижує ефективність вакцини)

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть від сказу неминуча.

Фахівці застерігають про небезпеку контактів з підозрілими тваринами, особливо дикими (чи бродячими). А при наявності такого контакту слід негайно звернутись до медичної установи за місцем проживання для вирішення питання подальшого профілактичного лікування. Всі постраждалі особи від укусів тваринами (в т.ч. ослизненні шкіри) – обов’язково проходять курс антирабічного лікування.

Важливо на місцях проводити імунізацію проти сказу всіх домашніх тварин, а в разі зміни поведінки у тварини – ізолювати її і негайно звернутись до ветеринарів.

Довідково. На Волині з початку року зареєстрували сім випадків сказу серед тварин, в т.ч. у п'яти випадках він реєструвався у свійських тварин. Хворі тварини зареєстровані у Володимирському, Ковельському і Луцькому районах області.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024