Нацслужба здоров'я посилить контролю за якістю надання медичних послуг

02 Березня 2024, 12:29
Нацслужба здоров'я посилить контролю за якістю надання медичних послуг 1414
Нацслужба здоров'я посилить контролю за якістю надання медичних послуг

Національна служба здоров’я України ініціювала онлайн-конференцію за участі представників громад та обласних рад – власників медичних закладів з аналізу актуальних питань реалізації програми державних медичних гарантій у 2024 році. 

Про це повідомили у Волинській обласній раді. 

Найперше голова НСЗУ Наталія Гусак підсумувала результати контрактування закладів охорони здоров’я на теперішній рік. Серед основних тенденцій вона назвала суттєве збільшення послуг з стаціонарної та амбулаторної реабілітації, йдеться не лише про травми війни, а й відновлення після інсультів. 

Одночасно зауважила, що служба підвищила вимоги до умов, включно з безбар’єрністю, та якості надання цієї послуги. Зазначалося, що усе ще недостатньою є доступність послуги з лікування інфаркту міокарда, натомість, враховуючи демографічну ситуацію в країні, громадам слід готуватися до скорочення кількості пологових відділень.

В НСЗУ повідомили, що невдовзі запровадять нові пакети медичних послуг, в тому числі й дороговартісні, але безоплатні для пацієнтів – це лікування непліддя, включно зі штучним заплідненням, трансплантація органів і стовбурових клітин, а також зубопротезування і стоматологія для військовослужбовців. Будуть змінені підходи та збільшені тарифи на стаціонарну психіатричну допомогу і окремі напрямки хірургії.

Читайте також: У Нацслужбі здоров'я зустрілися із керівниками закладів, де безоплатно лікуватимуть безпліддя

Цьогоріч законтрактовано на 1400 аптек і аптечних пунктів більше за державною програмою «Доступні ліки». Упродовж двох місяців додалося 136 тисяч нових пацієнтів, які скористалися можливістю отримати безоплатні ліки.

Особлива увага під час конференції була приділена контролю за виконанням умов договорів на закупівлю медичних послуг. Наталія Гусак зауважила, що програма медичних гарантій цілковито фінансується за кошти міжнародних донорів, тому моніторинг за їх раціональним використанням буде прискіпливим і посиленим. 

За її словами, позапланові перевірки окремих закладів охорони здоров’я вже виявили чимало порушень та зловживань як от бездумно роздуті штати, необґрунтовано високі заробітні плати, їх нарахування працівникам, які насправді перебувають за кордоном, надання медичних послуг пацієнтам, які померли, інші неправомірні маніпуляції, спрямовані на отримання фінансування за медпослуги, які не надавалися. 

За виявленими фактами НСЗУ уже розпочала претензійну роботу з повернення коштів, також вдаватимуться до розривання договорів з такими лікувальними установами, а в окремих випадках настане і кримінальна відповідальність, заявила Наталія Гусак. Вона також запевнила, що перевірки проводитимуть постійно і систематично.

Ще одне питання, яке обговорили учасники наради, – це помилки при реорганізації закладів охорони здоров’я, що призводить до призупинення фінансування НСЗУ. Керівниця служби закликала засновників та керівників медустанов завчасу повідомляти про наміри переформатувань, аби фахівці НСЗУ змогли надати кваліфіковані консультації щодо таких процесів.

Читайте також: Нацслужба здоров'я перевірить роботу понад 60 медзакладів

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024