Чи потрібна вакцинація в похилому віці

23 Лютого 2024, 09:54
Вакцинація 1213
Вакцинація

У похилому віці наша імунна система починає працювати менш ефективно, тож ризик певних захворювань зростає.

Тож від яких хвороб варто вакцинуватися людям похилого віку – розповідають фахівці Національного порталу з імунізації.

«Так, вакцинація потрібна і дуже важлива.Адже окрім ослабленого імунітету, літні люди часто мають супутні захворювання (наприклад, серцево-судинні захворювання, хронічні респіраторні захворювання тощо), тож є особливо вразливими до інфекційних хвороб і мають підвищений ризик їх тяжкого перебігу. Тому літні люди мають не лише вакцинуватися згідно Національного календаря щеплень, а й за потреби отримувати додаткові щеплення», – зазначають у Нацпорталі з імунізації.

Грип

Особи похилого віку є однією з пріоритетних груп, що підлягає вакцинації проти грипу, адже це захворювання часто може перебігати у них тяжко і з ускладненнями, що призводить до більшої, ніж у загальній популяції, кількості госпіталізацій та летальних випадків. 

Наприклад, пацієнти цієї вікової групи більш схильні до розвитку такого ускладнення грипу як пневмонія (запалення легень). Ризик ускладнень максимальний, якщо особа похилого віку має хронічне захворювання – наприклад, цукровий діабет, бронхіальну астму чи серцево-судинне захворювання. 

Тож літні люди мають вакцинуватися від грипу щороку будь-якою з доступних в аптечній мережі вакцин. Наразі вакцинація від грипу не забезпечується за кошти державного бюджету, тож для проведення щеплення можна записатися до приватного медзакладу або самостійно придбати вакцину в аптеці та ввести її в медзакладі, де ви задекларовані (або у найближчому медзакладі, якщо ви ВПО). 

Наразі в Україні зареєстровано вакцини Джисі Флю квадрівалент, Ваксігрип тетра та Інфлувак тетра. Вакцинація від грипу проводиться щорічно. 

Краще щепитися від грипу до початку листопада, але якщо Ви спізнилися, це не привід відмовлятись від щеплення — можна зробити це навіть в березні, адже вакцинація має сенс у будь-який час, доки циркулює вірус і існує ризик зараження

COVID-19

Літні люди більш схильні до важкого перебігу COVID-19 та частіше потребують госпіталізації, коли хворіють на нього. Госпіталізація у випадку цього захворювання може означати необхідність знаходження у відділенні інтенсивної терапії на апараті ШВЛ (штучної вентиляції легень). 

На жаль, найбільше госпіталізацій та летальних випадків серед захворілих на COVID-19 складають саме особи похилого віку. Тож вакцинація вкрай важлива для цієї вікової групи. Згідно з даними CDC, для повністю вакцинованих від COVID-19 осіб віком 65+ ризик госпіталізації внаслідок захворювання знижується на 94%.

На сьогодні базовий курс щеплень від COVID-19 в Україні складається з трьох доз вакцини. Первинний курс вакцинації – це дві дози (або одна доза у випадку використання вакцини Jcovden від Johnson&Johnson). За 5 місяців після первинного курсу вводиться бустерна (ревакцинальна) доза. 

Для вакцинації в Україні наразі доступні м-РНК вакцина Comirnaty від Pfizer (в двох варіантах: моновалентна проти оригінального уханського штаму вірусу та бівалентна – проти оригінального штаму та штаму Омікрон) та векторна вакцина Jcovden (Janssen) від Johnson&Johnson. 

Згідно з оновленими рекомендаціями МОЗ, особи понад 60 років є групою високого ризику стосовно тяжкого перебігу COVID-19, тож їм рекомендовано отримати додаткову бустерну дозу, якщо від попередньої введеної дози минуло 6 місяців і більше (при цьому неважливо, якою за рахунком буде ця доза). Вакцинація від COVID-19 забезпечується державою й може бути проведена в будь-якому пункті щеплень вакцинації від COVID-19.

Пневмококова інфекція

Літнім пацієнтам, особливо тим, хто має хронічні захворювання, рекомендовано отримати захист від пневмококової інфекції та убезпечити себе від бактеріальних ускладнень, які можуть виникнути внаслідок захворювання на грип, COVID-19 чи інших гострих респіраторних захворювань. 

Наразі в Україні зареєстрована та доступна вакцина Превенар 13, яку можна придбати в аптеці і вакцинуватись за місцем декларації або ввести в приватній клініці. (Примітка: якщо ви знаходитесь за кордоном, то для вакцинації від пневмококової інфекції в похилому віці також можна використати вакцини PCV15, PCV20 та PPSV23, які наразі не зареєстровані в Україні).

Дифтерія та правець

Важливо пам’ятати, що похилий вік не означає невразливості до небезпечних інфекцій. Пацієнти похилого віку мають отримати ревакцинальну дозу вакцини від дифтерії та правця, якщо з моменту останньої вакцинації минуло більше 10 років (а у випадку травми – якщо з моменту останньої вакцинації минуло більше 5 років). 

Вакцинація від цих інфекцій забезпечується за кошти державного бюджету: отримати вакцину АДП-М можна за місцем декларації (чи в найближчій амбулаторії, якщо пацієнт є внутрішньо переміщеною особою). Якщо в родині літньої людини є немовлята, то вона може ревакцинуватися вакциною АаКДП-М (Бустрикс) не лише проти дифтерії та правця, а й проти кашлюку, аби зменшити ризик інфікування та передачі захворювання маленькій дитині, для якої ця інфекція може бути смертельно небезпечною.

Примітка: якщо особа віку 50+ знаходиться за кордоном, то вона може бути вакцинована також від оперізуючого герпесу; наразі в Україні не зареєстровано вакцин для профілактики цього захворювання.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024