Коли варто вакцинуватися від дифтерії

08 Січня 2024, 09:57
Коли варто вакцинуватися від дифтерії 3739
Коли варто вакцинуватися від дифтерії

Щеплення проти дифтерії і правця є обов'язковими згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Вакцину вводять ще у дитячому віці, але періодично повторюють впродовж всього життя, нагадують у Центрі громадського здоров'я. 

Відповідно до Календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від дифтерії й правця починають робити у дитячому віці: 

  • 2 місяці; 
  • 4 місяці; 
  • 6 місяців; 
  • 18 місяців. 

Маленьким дітям роблять щеплення вакциною АаКДП (безклітинна (ацелюлярна) адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина) або АКДП (з цільноклітинним кашлюковим компонентом), яка захищає від трьох захворювань — дифтерії, правця й кашлюка. Обидві вакцини є неживими, вони формують стійкий імунітет до хвороб. 

Наступне щеплення роблять дітям у віці 6 років вакциною АДП (без кашлюкового компонента). В 16 років  та наступні кожні 10 років – вакциною АПД-м (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів). 

Щоб зробити щеплення або перевірити свій вакцинальний статус, зверніться до вашого сімейного лікаря. 

Якщо у вас відсутні щеплення або відомості про них, надолужте пропущену вакцинацію якомога швидше. Для повноцінного захисту необхідно отримати щонайменше три дози вакцини проти правця і дифтерії (АДП-М) – спочатку першу дозу, через місяць – другу, через шість місяців після другої – третю. Щеплення вакциною АДП-м є безкоштовними. 

Загалом в Україні наразі є майже 800 тис. доз вакцин, які містять протидифтерійний компонент (АКДП - 294 800 доз, АДПм – 388 900, АДП – 124 500). Також в країні достатньо протидифтерійних сироваток, в наявності 11 мільйонів 700 тисяч МО (міжнародних одиниць), яку необхідно максимально швидко ввести при дифтерії.

Нагадаємо, що дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина чи носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника.

Нагадаємо, у Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії. Це перший летальний випадок від дифтерії за 2023 рік.

29 грудня 2023 року хвору госпіталізували до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби.

Читайте також: Дифтерія: чому треба вакцинуватися не лише дітям

Дифтерія: в чому небезпека хвороби та як уберегтися

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024