Дифтерія: в чому небезпека хвороби та як уберегтися

29 Квітня 2022, 13:19
Дифтерія 425
Дифтерія

В Україні календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань, в тому числі дифтерії.

В рамках Всесвітнього тижня імунізації, що стартував 24 квітня, фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб (далі — Центр) розповідають, чому важливо вакцинуватися від дифтерії.

Нагадаємо, що в Україні календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Коли потрібно пройти вакцинацію, зазначено у Календарі (у фотогалереї нижче).

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-краплинним механізмом передачі, що характеризується місцевим запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Шляхи передачі інфекції

Дифтерія передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). 

Симптоми дифтерії

Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть утрубнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити:

  • слабкість
  • біль у горлі
  • лихоманку
  • набряк залоз у шиї

Профілактика дифтерії

Попередити розвиток небезпечних ускладнень можна завдяки вакцинації дітей, згідно з Календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих кожні 10 років.

Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії (правця), наявність якого практично ліквідує небезпеку розвитку важких форм дифтерії та допомагає зменшити захворюваність.

Працівники Центру повідомляють, що у Волинській області наявні якісні вакцини для щеплень від дифтерії.

Для отримання щеплення зверніться до свого сімейного лікаря. Адже, вакцинація — один з найбільш економічно ефективних способів захиститися від хвороб і важливий аспект для здоров’я і благополуччя людини протягом усього життя.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024