Пункти щеплень проти COVID-19 в медзакладах: як дізнатись про наявність вакцин та графік роботи

04 Січня 2024, 15:29
Пункти щеплень проти COVID-19 в медзакладах: як дізнатись про наявність вакцин та графік роботи 4444
Пункти щеплень проти COVID-19 в медзакладах: як дізнатись про наявність вакцин та графік роботи

Вакцинація – єдиний безпечний спосіб набути імунітет до COVID-19, а в разі захворювання – перенести його легше й знизити ризик розвитку ускладнень.

Щеплення проти COVID-19 у 2024 році залишаються безоплатними для кожного українця. Вакцинуватися можна через запис у свого сімейного лікаря або в пункті щеплень у медзакладах, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Інформацію про найближчі пункти вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна знайти за посиланням або зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Чи працюють зараз пункти щеплень у торговельно-розважальних центрах та інших громадських місцях

Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих приміщеннях для масових щеплень, з безпекових міркувань була зупинена. 

Мережа пунктів щеплень, які працюють в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД – чинна. Графік роботи пунктів щеплень у медзакладах в областях можна переглянути тут

Які вакцини проти COVID-19 доступні в Україні

Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer»  — вакцина «Comirnaty» для дітей). Та Омікрон-специфічна вакцина (виробник «Pfizer») для бустерних щеплень. 

Кому потрібно зробити бустерне щеплення проти COVID-19

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Отримання двох доз первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. 

Усі наступні щеплення після третього називають додатковим бустером (в деяких країнах він має назву «сезонний бустер»). Його рекомендує лікар пацієнтам із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19: людям, старшим за 60 років; тим, хто має серйозні супутні хвороби; особам, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на історію хвороби пацієнта та прийняті рекомендації МОЗ України.

Читайте також: У передноворічний тиждень на Волині захворіли на ГРВІ та ковід понад 6,2 тисячі людей

Чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024