Чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

01 Січня 2024, 15:33
Чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19 1622
Чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

COVID-19 із нами вже майже чотири роки. За цей час багато людей встигли перехворіти (дехто неодноразово), вакцинуватися від хвороби, зробити одне чи декілька бустерних щеплень.

Чим відрізняється імунітет після хвороби та після щеплення? Чи потрібно робити первинний курс щеплень або й бустерні дози, якщо ви хворіли на COVID-19 – пояснюють у Міністерстві охорони здоров'я. 

Імунна відповідь розвивається як внаслідок перенесеної інфекції, так і внаслідок щеплення. Тому імунітет від COVID-19 набудуть як люди, які перехворіли на нього, так і ті, хто вакцинувався. На жаль, цей імунітет не триває довічно та є суттєва різниця в «ціні», яку ми платимо за отримання імунітету після вакцинації та після перенесеної інфекції. Адже в результаті вакцинації ви гарантовано отримаєте захист від тяжкого перебігу COVID-19. А отримати імунітет внаслідок перенесеної інфекції – це одночасно ризикувати появою ускладнень і навіть смерті.

Крім так званого природного імунітету, набутого внаслідок хвороби, та імунітету після вакцинації, існує ще третій варіант – гібридний. Його отримують люди, які перехворіли, а потім вакцинувалися, або навпаки, вакцинувалися, а потім захворіли.

У травні 2023 року в авторитетному медичному журналі The Lancet (https://bit.ly/4aDxFbe) було опубліковано масштабний метааналіз 26 досліджень, який показав, що:

  • У тих, хто перехворів на COVID-19, ефективність захисту проти госпіталізації або важкої хвороби через 12 місяців після хвороби становила 74%.

  •  Для тих, хто і хворів, і вакцинувався, захист від госпіталізації або важкої хвороби становив 97% через 12 місяців після первинного курсу вакцинації та 95% через шість місяців після першого бустеру.

Це означає, що гібридний імунітет дає кращий захист від важкого перебігу хвороби та її наслідків, ніж імунітет у тих, хто тільки перехворів.

Тож якщо ви хворіли на COVID-19, не втрачайте шанс отримати міцніший захист у разі повторного захворювання – зробіть первинний курс щеплень, а якщо вже маєте його – то отримайте бустерне щеплення. Вакцинуватися можна вже через 28 днів з моменту появи перших симптомів хвороби або позитивних результатів тесту на ковід.

Читайте також: Чи можна вживати алкоголь після вакцинації: пояснює МОЗ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024