Чи можна пацієнту отримати відшкодування коштів, витрачених на лікування у стаціонарі

07 Лютого 2024, 09:09
Чи можна пацієнту отримати відшкодування коштів, витрачених на лікування у стаціонарі 3350
Чи можна пацієнту отримати відшкодування коштів, витрачених на лікування у стаціонарі

Часто пацієнти запитують: чи можна отримати відшкодування коштів, витрачених під час лікування у стаціонарі в закладах, які уклали договір із НСЗУ.

Відповідь на це питання дають у Нацслужбі здоров'я. 

Зокрема, там зазначають, що кошти можна буде повернути, якщо таке лікування покривається Програмою медичних гарантій і пацієнт чи пацієнтка перебували в стаціонарі тієї лікарні, яка уклала договір із Національною службою здоров’я за одним із відповідних пакетів. У закладах із договором лікування за пацієнта оплачує НСЗУ. Якщо з пацієнта взяли кошти за послуги, які сплатила НСЗУ, то у нього є можливість їх повернути.

За кожним пакетом Програми медичних гарантій передбачений перелік послуг, які надавач зобов’язаний надати пацієнтам безоплатно. Чи то пакети стаціонарної допомоги, чи інші. Наприклад, лікування онкології, медичної допомоги при інсульті чи інфаркті тощо.

Також умовами договору передбачено, що медзаклад зобов'язаний закупити та безоплатно забезпечити пацієнта ліками з Національного переліку основних лікарських засобів. А також ліками, які постачаються централізовано через закупівлі МОЗ. Переглянути ліки з Нацпереліку можна за посиланням. 

Читайте також: У Нацслужбі здоров'я нагадали, до якого лікаря варто звертатися за е-рецептом на «Доступні ліки»

Якщо вам під час стаціонарного лікування доводиться за власний кошт купувати ліки, передусім зверніться за роз'ясненням до керівника медичного закладу.

Якщо питання не вдається вирішити, тоді залиште скаргу, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або надішліть лист на електронну пошту: [email protected]. Також скаргу можна надіслати на листом на пошту за адресою проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073.

Детальніше про те, як подати скаргу, ми писали тут. 

Додайте до листів якомога більше підтверджень неправомірного вимагання коштів за лікування або ліки. Це можуть бути чеки придбаних ліків, аудіо- чи відеозаписи. Вкажіть правильну назву закладу та імена медпрацівників, які вимагали кошти за медичну послугу чи ліки.

НСЗУ звернеться до закладу з вимогою повернути кошти. Якщо головний лікар (заклад охорони здоров’я) не поновлює права пацієнта або не повертає коштів за послуги, за які вже заплатила держава, то НСЗУ направляє листи до правоохоронних органів.

Але у Нацслужбі здоров'я закликають пацієнтів надавати достовірну інформацію!

Нагадаємо, що Національний перелік основних лікарських засобів містить перелік основних безпечних лікарських засобів із доведеною ефективністю, які використовуються під час лікування найпоширеніших захворювань в Україні. Медзаклади закуповують ліки з Нацпереліку самостійно.

В Нацперелік входить понад 400 лікарських засобів. В нього включені ліки від серцево-судинних захворювань, хвороб органів дихання, інфекційних захворювань, хвороб кістково-м’язової системи, хронічних захворювань нирок тощо.

Для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, ліки з Нацпереліку надаються безоплатно на весь період лікування.

Дізнатися, які з призначених ліків входять до Нацпереліку, тобто які пацієнт має право отримати безкоштовно, можна:

Чи є в медзакладі ліки, які входять до Нацпереліку можна:

  •  на інформаційних стендах лікарні. Цю інформацію комунальні та державні медзаклади мають оновлювати щотижня. Також інформація про наявність ліків має публікуватися на офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь.

  • на сайті «Є ліки»

Читайте також: Чи може пацієнт, перебуваючи у стаціонарі, отримати відшкодування за програмою «Доступні ліки», які купує

На медзаклади Волині у Нацслужбі здоров’я за рік зареєстрували 43 скарги від пацієнтів, – Наталія Гусак

 

Коментарі
09 Лютого 2024, 14:02
Коштів ніколи не повинно буде шкода на ваша здоров'я, адже воно - найголовніше в світі. Треба просто регулярно проводити обстеження вашого організму і все буде добре. До речі, можу вам порекомендувати одну дуже якісну клініку, які лікують абсолютно все https://medspace.lviv.ua/hinekolohiia/
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024