Що таке національний перелік лікарських засобів: роз'яснення Нацслужби здоров'я

04 Грудня 2022, 16:49
Що таке національний перелік лікарських засобів 1923
Що таке національний перелік лікарських засобів

Національний перелік основних лікарських засобів містить перелік основних безпечних лікарських засобів із доведеною ефективністю, які використовуються під час лікування найпоширеніших захворювань в Україні.

Медзаклади закуповують ліки з Нацпереліку самостійно, роз'яснює Нацслужба здоров'я.

В Нацперелік входить понад 400 лікарських засобів. В нього включені ліки від серцево-судинних захворювань, хвороб органів дихання, інфекційних захворювань, хвороб кістково-м’язової системи, хронічних захворювань нирок тощо.

Для пацієнтів, які лікуються у стаціонарі, ліки з Нацпереліку надаються безоплатно на весь період лікування.

Дізнатися, які з призначених ліків входять до Нацпереліку, тобто які пацієнт має право отримати безкоштовно, можна:

Чи є в медзакладі ліки, які входять до Нацпереліку можна:

  •  на інформаційних стендах лікарні. Цю інформацію комунальні та державні медзаклади мають оновлювати щотижня. Також інформація про наявність ліків має публікуватися на офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь.

  • на сайті «Є ліки»: https://eliky.in.ua.

Якщо під час лікування пацієнту відмовляють безоплатні ліки з Нацпереліку слід звернутися до головного лікаря медзакладу. Якщо питання не вдається вирішити – зверніться в місцевий департамент охорони здоров’я. Якщо і це не допомагає – залишіть скаргу на сайті НСЗУ: https://service.e-health.gov.ua/.../osobisti.../citizen-form або на електронну пошту [email protected] з детальним описом проблеми, яка виникла із забезпеченням ліками.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024