Волинь отримала 15 тисяч доз вакцини від поліомієліту від ЮНІСЕФ

02 Лютого 2024, 10:38
Вакцина 1201
Вакцина

Волинь отримала партію оральної вакцини від поліомієліту у кількості 15 тисяч доз від Дитячого фонду ООН. Вакцина уже перебуває на складі, найближчим часом її розподілять між медичними закладами Волині.

Про це розповіла «Суспільному» завідувачка відділу імунопрофілактики обласного центру контролю та профілактики хвороб Беата Серватович.

Востаннє вакцина від поліомієліту на Волинь надходила торік у вересні. Зі слів епідеміологині, 15 тисяч доз вакцини — це 25 % від річної потреби області.

Як зазначила Беата Серватович, рівень вакцинації на Волині від поліомієліту у різних вікових групах за 2023 рік нижче від рекомендованих 95%:

  •  року — 85%;
  • діти 18 місяців — 85,6%;
  • діти 6 років — 89%;
  • діти 14 років — 88%.

Що відомо про хворобу і симптоми

Поліомієліт — невиліковна хвороба, кажуть в обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Недуга вражає нервову систему та може призвести до паралічу й летальних випадків. Найуразливіші до поліо — діти до 5 років, які не мають щеплення та, відповідно, імунітету проти вірусу.

Близько 70% людей, які інфікуються поліовірусом, не мають видимих симптомів, але продовжують заражати інших. Чверть людей із поліовірусною інфекцією скаржаться на ознаки легкої застуди, включаючи відчуття втоми, головний біль і біль у горлі, лихоманку, нудоту, а також біль у животі. Погано вимиті руки чи їжа або забруднена вода можуть стати причиною інфікування поліовірусом.

Читайте також: Інактивована та оральна: як діють вакцини, покликані захистити від поліомієліту

Вакцинація від поліомієліту

Поліомієліт входить в 10 вакцинокерованих захворювань, щеплення проти яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Щеплення проводяться у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 і 14 років і забезпечують захист на все життя. Щеплення за календарем — безоплатні, зробити їх можна у медзакладах кожної області.

Для захисту проти вірусу поліомієліту в Україні використовують два типи вакцин: інактивовану (ІПВ), що вводиться у вигляді ін’єкцій, та оральну (ОПВ), яку дають у вигляді крапель у рот.

НагадаємоСпівпраця між МОЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Ротарі Інтернешнл та Центром з контролю та профілактики захворювань США (СDC) призвела до успішного стримування спалаху поліомієліту в Україні.

Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 року, офіційно завершеним. Як відомо, восени 2021 року у Рівненській області зафіксували підтверджений випадок поліомієліту у півторарічної дитини. Паралізована дівчинка, її дев'ять братів та сестер, не були щеплені. Згодом у п'ятьох дітей на Закарпатті виявили вірус поліомієліту. До слова, від нього теж могла б захистити вакцинація.

Читайте такожМОЗ оновило рекомендації з вакцинації дітей та дорослих: що варто знати пацієнтам

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024