В Україні зупинили спалах поліомієліту

21 Вересня 2023, 12:15
В Україні подолали поліомієліт 1532
В Україні подолали поліомієліт

Співпраця між МОЗ, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Ротарі Інтернешнл та Центром з контролю та профілактики захворювань США (СDC) призвела до успішного стримування спалаху поліомієліту в Україні.

Європейське регіональне Бюро ВООЗ оголосило спалах поліомієліту в Україні, виявлений у жовтні 2021 р., офіційно завершеним. Комплексний підхід до реагування на спалах, ініційований МОЗ України в грудні 2021 року, успішно зупинив передачу вірусу та запобіг його поширенню в інші країни – повідомляє МОЗ України.

У грудні 2021 року МОЗ затвердило план заходів щодо прискореної імунізації дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не були вакциновані під час планової імунізації. 

«Міністерство охорони здоров’я України оголосило завезений вірус поліомієліту місцевою надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я та швидко діяло з моменту його виявлення в тісній координації зі світовою спільнотою охорони здоров’я», — зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України.

Читайте також: Інактивована та оральна: як діють вакцини, покликані захистити від поліомієліту

Завершення спалаху ґрунтується на рекомендаціях після оцінки реагування на спалах поліомієліту (OBRA), яка була проведена партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI), включаючи ВООЗ та ЮНІСЕФ, у травні цього року, а також даних, наданих Україною щодо поточного епіднагляду, імунізації та комунікації й комплексного огляду ефективності епіднагляду за вірусом поліомієліту та вакцинації в країнах, які приймають більшість українських біженців.

«Зупинення розповсюдження поліовірусу в умовах війни, що триває, є надзвичайним досягненням, що ілюструє відданість української влади справі добробуту населення, — сказав Ярно Хабіхт, Керівник Бюро ВООЗ в Україні. — ВООЗ, ЮНІСЕФ та інші партнери GPEI підтримували органи охорони здоров’я України, медичних працівників, персонал лабораторії та громади з першого дня, щоб запобігти поширенню цього вірусу. Чудова співпраця та наполегливість місцевих та міжнародних команд у складних обставинах допомогли врятувати життя українських дітей та захистити своє майбутнє від цієї хвороби, що паралізує».

Читайте також: У Волинську область доставлено 19 500 доз вакцини проти поліомієліту

Виявлення поліовірусу в Україні в жовтні 2021 року призвело до створення робочої групи з реагування та технічної підтримки Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та спеціалістів ВООЗ, а також негайного епідеміологічного розслідування, що включало відстеження контактів і відбір проб навколишнього середовища в місцях, де вірус було виявлено.

«Від початку спалаху поліомієліту в Україні в 2021 році ЮНІСЕФ доставляє вакцини проти поліомієліту для дітей та проводить інформаційні кампанії про необхідність вакцинування, — каже заступниця Голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Віра Мендонса. – Тільки у 2023 році ЮНІСЕФ доставив 890 000 доз двовалентної оральної вакцини та інактивованої вакцини проти поліомієліту в межах Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту. Ми надзвичайно раді бачити, що ця загальнонаціональна кампанія з надолужувальної вакцинації, в якій ЮНІСЕФ об’єднав зусилля з партнерами, принесла такі прекрасні результати. Це значне досягнення, особливо зважаючи на війну, що триває, і велику кількість внутрішньо переміщених людей, що спільно нам вдалося пом’якшити наслідки цього небезпечного захворювання».

Реагування на спалах супроводжувалось численними складностями після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року. Війна, що триває, знизила темпи та масштаб потужної надолужувальної кампанії з вакцинації, спричинила масове переміщення населення та призвела до руйнування інфраструктури охорони здоров’я та порушення логістичних маршрутів постачання медичної продукції. Попри складності партнери GPEI продовжували надавати технічну та іншу підтримку, щоб покращити роботу служби планової імунізації, епіднагляд за захворюваннями, зв’язок та транспортування зразків до референс-лабораторій за кордоном.

«Успіх у припиненні спалаху поліомієліту в умовах війни, що триває, заслуговує визнання та схвалення, і ми вітаємо українську спільноту системи охорони здоров’я. Центр з контролю та профілактики захворювань разом з іншими партнерами продовжує підтримувати країни зі спалахами поліомієліту, поки ми не досягнемо глобальної ліквідації поліомієліту», — зазначив Езра Барзілай, директор Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) в Україні.

Завершення спалаху узгоджено з рекомендаціями після комплексної оцінки спалаху, проведеної партнерами Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту (GPEI) та Європейською регіональною комісією із сертифікації ліквідації поліомієліту.

«Наразі спалах ліквідовано, але наша робота щодо запобігання поліомієліту та іншим захворюванням, яким можна запобігти за допомогою вакцин, в Україні продовжується. Поки поліомієліт залишається загрозою в усьому світі, Україна залишатиметься вразливою, тому Міністерство охорони здоров'я продовжує посилення епіднагляду за хворобами, яким можна запобігти завдяки вакцинації, та працює над розширенням охоплення плановою імунізацією по всій країні, щоб захистити кожну дитину», — підсумував міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024