МОЗ оновило рекомендації з вакцинації дітей та дорослих: що варто знати пацієнтам

30 Вересня 2023, 14:51
МОЗ оновило рекомендації з вакцинації дітей та дорослих: що варто знати пацієнтам 2409
МОЗ оновило рекомендації з вакцинації дітей та дорослих: що варто знати пацієнтам

У Міністерстві охорони здоров'я опублікували оновлені рекомендації щодо вакцинації дітей та дорослих від інфекційних хвороб, зокрема, гепатиту, кашлюка, поліомієліту, ХІБ-інфекції та інших хвороб.

Про це йдеться на сайті Національного порталу з імунізації.

З оновленими рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України щодо окремих питань проведення щеплень населення за власні та кошти інших джерел, незаборонених законодавством, в межах чинного Національного календаря щеплень, можна в листі від 13.09 за підписом заступника міністра охорони здоров’я України, головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна. МОЗ пропонує розповсюдити та забезпечити використання цих рекомендацій у роботі закладів охорони здоров’я, де проводиться планова вакцинація.

Власне оновлені рекомендації можна знайти у додатку до листу МОЗ на 6 сторінках. 

В додатку розглядаються такі питання: вакцинація проти гепатиту В за 4-дозовим графіком, бустерна вакцинація проти кашлюку в 6 років, вакцинація проти поліомієліту з використанням вакцини ІПВ, вакцинація проти хіб-інфекції за 4-дозовою схемою, вакцинація вагітних, вакцинація дорослих в цілому, вакцинація проти грипу, вакцинація від менінгококової інфекції, вакцинація від туберкульозу, вакцинація недоношених дітей. Приводимо їх нижче.

1. Чотирьохдозовий графік вакцинації від гепатиту В:

У випадку використання комбінованих вакцин рекомендована схема вакцинації від гепатиту В – 2-4-6-18 місяців.

Якщо мати новонародженого HBsAg «-» (негативна), що документально підтверджено, вакцинацію дитини можливо розпочати протягом перших місяців життя або одночасно зі щепленням проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту. У разі поєднання імунізації зі щепленням проти кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту рекомендуються схеми: 2-4-6-
18 місяців життя (наказ МОЗ України №947 від 18.05.2018р.).

2. Бустерна вакцинація від кашлюка в 6 років:

Рекомендована бустерна вакцинація від кашлюка в 6 років.

Для ревакцинації проти дифтерії та правця у 6 років, може бути використана комбінована вакцина, до складу якої входить і ацелюлярний кашлюковий компонент. Це особливо актуально для дітей, які раніше отримали щеплення вакциною з ацелюлярним кашлюковим компонентом. Таким чином, дитина може бути щеплена за п’ятидозовим графіком вакцинації від кашлюка – 3 дози для первинної вакцинації та 2 бустерні дози – першу бажано застосовувати на другому році життя, а другу перед школою в 6 років.

3. Вакцинація від поліомієліту за допомогою ІПВ:

При щепленні вакцинами, що придбані власним коштом, можливо виконувати вакцинацію від поліомієліту за допомогою ІПВ як у разі використання комбінованих вакцин, так і окремих вакцин проти поліомієліту.

Вакцина ІПВ може бути застосована для 3-6-го щеплень як окремо, так і в складі комбінованих вакцин. Дітям, які перебувають у сімейному оточенні, дитячих закладах закритого типу з ВІЛ-інфікованими або з особами, яким протипоказано введення ОПВ,
щеплення проводиться виключно ІПВ-вакциною (наказ МОЗ України №947 від 18.05.2018р.).

4. Вакцинація від Хіб-інфекції:

У випадку використання комбінованих вакцин, що придбані власним коштом, рекомендована схема вакцинації від Хіб-інфекції – 2-4-6-18 місяців.

ВООЗ рекомендує дотримуватися будь-якого з наступних графіків імунізації проти Hib: 3 первинні дози без бустерної (3 дози); 2 первинні дози плюс бустер (2 + 1); і 3 первинні дози плюс бустерна доза (3 + 1).

Один з графіків, що може бути застосований для щеплення дітей при використанні вакцин, що придбані за власний кошт, введення чотирьох доз при застосуванні комбінованих вакцин.

При порушенні календаря щеплень, можлива також вакцинація дітей після 5 років при застосуванні комбінованих вакцин, що придбані за власний кошт і якщо відсутні вікові обмеження, що зазначені в інструкції до застосування вакцини.

Діти, які перенесли COVID-19 є групою ризику та потребують вакцинації від Хібінфекції, якщо не були щеплені раніше.

Читайте також: 

Що потрібно знати про вакцинацію від грипу: рекомендації МОЗ

 

У МОЗ пояснили, хто відповідає за наявність вакцин у приватних медзакладах

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024