П'ять причин, чому варто вакцинуватися від поліомієліту

20 Квітня 2023, 16:54
Вакцинація 797
Вакцинація

Поліомієліт — це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус.

Він вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного, нагадує Нацслужба здоров'я. 

1. Вірус передається від людини людині, в основному, фекально-оральним шляхом, а також через забруднену воду або продукти харчування і розмножується в кишечнику.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів.

2. Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювання, ригідність шиї та біль у кінцівках. Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин. Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті.

3. Найбільш вразливі до вірусу – діти до п’яти років. Однак поліомієліт загрожує всім невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям та дорослим. Особливо, якщо є хронічні захворювання або ослаблений імунітет.

4.Лікування проти поліомієліту не існує. А у разі одужанні після поліомієліту функції вражених паралічем нервів і м’язів не відновлюються. Єдиний спосіб запобігти захворюванню та його наслідкам – вакцинація.

5. Вакцинація від поліомієліту в Україні безоплатна. Повний курс вакцинації включає шість щеплень у віці від 2 місяців до 14 років та включені в Національний календар профілактичних щеплень (https://cutt.ly/CBNy6GU).

Якщо з будь-яких причин ви або ваша дитина пропустили щеплення, то вакцинацію важливо зробити якомога швидше. У такому разі зверніться до найближчого центру первинної медичної допомоги до сімейного лікаря або педіатра – на час війни декларація не обов'язкова. 

Якщо маєте форму 063/о (карту профілактичних щеплень) – покажіть лікарю (https://bit.ly/3z9gXyn). В медзакладі зроблять щеплення безоплатно.

Читайте також: В Україну доставили вакцину від поліомієліту

У Центрі громадського здоров'я закликають батьків перевірити наявність у дітей щеплень від поліомієліту

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024