Як вакцинувати дітей з ДЦП: роз’яснюють експерти

16 Лютого 2024, 10:34
Як вакцинувати дітей з ДЦП: роз’яснюють експерти 1204
Як вакцинувати дітей з ДЦП: роз’яснюють експерти

Для дітей з ДЦП (дитячим церебральним паралічем) вакцинація безпечна та ефективна, як і для всіх інших дітей.  

Щобільше, –  такі діти мають бути щеплені як календарними, так і додатковими вакцинами, адже належать до групи медичного ризику і можуть переносити вакцинокеровані хвороби тяжче за здорових дітей, – йдеться на Національному порталі з імунізації. 

«Ця когорта дітей має такий самий ризик заразитися інфекційними захворюваннями, як і інші діти, що не мають такого діагнозу. Протипоказів до вакцинації за основним діагнозом в них немає», – роз’яснює Людмила Самойленко, завідувачка відділу імунопрофілактики Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України», лікарка-імунологиня.

Читайте також: Як підготуватися до вакцинації: практичні поради лікарки-педіатрині

Важливо зазначити, що якщо ці діти мають додаткові захворювання – як-от судомний синдром чи епілепсія, то це не означає, що їх не потрібно вакцинувати. Всі протипокази до проведення профілактичних щеплень в Україні регламентовано наказом МОЗ №2070, за основу якого взято сучасні світові стандарти. 

Згідно з національними та світовими рекомендаціями особи з епілепсією можуть і мають бути вакциновані згідноз  Календарем та додатково, адже належать до групи медичного ризику. 

Читайте також: Чи можна робити щеплення дитині, яка кашляє

«Нема даних про те що особи з епілепсією мають вищий ризик побічних ефектів після вакцинації», – зауважують на офіційному сайті  профільної міжнародної організації Epilepsy Foundation. 

Також нема даних і щодо погіршення стану після проведеної вакцинації в пацієнтів з епілепсією. Важливо подолати шкідливий стереотип щодо неможливості щеплення таких пацієнтів, адже календарна та додаткова вакцинація значно покращує якість їхнього життя.

«Діти з неврологічними чи психо-моторними порушеннями є особливо беззахисні й потребують ретельної вакцинації обов’язковими та рекомендованими вакцинами», – зазначає голова Національної технічної групи експертів з імунізації Федір Лапій. 

Читайте також: Лікар-імунолог розповів, чому онкохворим потрібно вакцинуватися

Важливо розуміти, що неврологічні розлади можуть дебютувати в різному віці різними замаскованими проявами. Якщо перші симптоми ДЦП можна побачити ще до вакцинації за віком, то частина хвороб із судомами чи нервово-м'язовими порушеннями може проявитися під час вакцинації та збігатися з нею в часі. Такі захворювання як розлади аутичного спектру чи розсіяний склероз зазвичай дебютують у більш пізньому віці. Тож батьки знаходять хибний причинно-наслідковий зв’язок і припиняють вакцинувати дитину, яка залишається абсолютно беззахисною перед інфекцією. 

Насправді дітям із неврологічною патологією вкрай важливо вчасно отримати вакцинацію згідно з Календарем, а також проти пневмококової інфекції та грипу.

За кордоном у країнах із високим рівнем достатку додаткова вакцинація забезпечується таким дітям безкоштовно.

Більше про вакцинацію дітей читайте тут.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024