Як підготуватися до вакцинації: практичні поради лікарки-педіатрині

03 Лютого 2024, 13:42
Як підготуватися до вакцинації 3686
Як підготуватися до вакцинації

Одне з питань, яке часто ставлять батьки фахівцям з імунопрофілактики: як підготувати дитину до вакцинації.

 Чи потрібно здавати якісь аналізи перед щепленням? Можливо, потрібні додаткові обстеження? Що прочитати, аби бути «в темі» й розуміти, чого чекати після вакцинації? Відповіді на всі питання щодо підготовки до процедури вакцинації надала експертка Національного порталу з імунізації Ярина Грицак – лікарка-педіатриня МЦ «МініПоліклініка», м. Львів (наразі працює лікаркою відділення педіатрії в Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 2 w Jastrzębiu Zdroju, м. Ястшемьбє-Здруй, Польща).

Лікарка каже, що моральна підготовка батьків є ключовим моментом. 

«Налаштуйтеся на позитив. Запитайте себе, чи довіряєте Ви лікареві та клініці, до яких звертаєтеся? Продумайте, у кого на руках буде дитинка під час вакцинації. Якщо Ви годуєте дитинку грудним молоком, було б ідеально зробити вакцинацію під час годування», – зазначає Ярина Грицак.

Дитинці, яка вже розуміє пояснення, потрібно м’яко, але правдиво розповісти про процес вакцинації. Використовуючи прості фрази і слова, підготуйте дитину до маніпуляції, до незначного короткочасного болю, однак про небезпеку мікробів і захист від них скажіть обов’язково.

«Ніколи не карайте дитину словами «лікар тебе забере» чи «лікар зробить тобі укол, якщо будеш нечемний/нечемна». Підготуйте запитання до лікаря перед вакцинацією (Яку вакцину вводимо? Які можливі реакції? Який алгоритм дій після  вакцинації? Якщо виникнуть реакції, чи це безпечно?) Візьміть на вакцинацію медичну картку дитини, де є зазначені проведені вакцинації (форма 112) або паспорт імунізації», – радить лікарка.

Якщо ви заздалегідь знаєте, яку вакцинацію робитимуть вашій дитинці, прочитайте вдома інструкцію до вакцини на сайті Державного реєстру лікарських засобів України.

Не читайте форуми та антивакцинальні сайти (ніколи, не лише перед вакцинацією).

Інформація про вакцинацію з достовірних джерел (спільнота «Вакцинація: питання та відповіді», Національний портал з імунізації, CDCUNICEFМОЗВООЗЦГЗ) допоможе розібратися у питаннях вакцинації. А ще про це можна запитати у свого лікаря.

Читайте також: Не Гугл, не подруга, і не фейсбук: рекомендувати екстрену вакцинацію може лише лікар

Згадайте, які хронічні захворювання має ваша дитина, і розкажіть про це лікареві перед вакцинацією. Якщо ваша дитина приймає якісь ліки, цю інформацію теж треба донести до педіатра/сімейного лікаря.

Чи потрібно здавати аналізи перед вакцинацією? Перед проведенням щеплення достатньо огляду лікаря. Якщо при огляді лікар матиме потребу призначити додаткові обстеження, він вас скерує. Адже аналізи крові та сечі – це додаткові методи обстеження, які має призначити лікар за наявності певних показань. Якщо клінічних симптомів захворювання нема, результати аналізів не мають інформативної цінності. Те саме стосується інших методів обстеження: їх проведення не рекомендоване без призначення лікаря.

«Вакцинація – це єдиний на сьогодні ефективний метод уберегти Вашу дитину від інфекційних хвороб!
Легких вам вакцинацій», – каже педіатриня.

Читайте також: «Щотижня ми втрачаємо приблизно 50 людей від підтвердженого COVID-19», – імунолог Федір Лапій

  •  
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024