Не Гугл, не подруга, і не фейсбук: рекомендувати екстрену вакцинацію може лише лікар

02 Лютого 2024, 17:57
Екстрена вакцинація 3978
Екстрена вакцинація

Вакцинація за Національним календарем щеплень сприяє міцному захисту дітей та дорослих від багатьох інфекцій. Ті, хто не вакциновані або не повністю вакциновані, за певних обставин можуть наражати себе або свою дитину на небезпеку.

У яких випадках потрібна екстрена вакцинація від тієї чи іншої інфекції. Розповідає детальніше Нацслужба здоров'я. 

Правець

Отримані травми з порушенням цілісності шкіри та слизових оболонок, відмороження, опіки, проникаючі пошкодження шлунково-кишкового тракту, укуси тварин тощо можуть стати причинами, через які лікар буде рекомендувати вам екстрену імунопрофілактику правця. За умови, що ви або ваша дитина не є щепленими за календарем або якщо від останнього щеплення пройшло більше 5 років.

Читайте також: У Чернівцях помер пацієнт, в якого виявили правець

Сказ

Обов’язковому екстреному щепленню підлягають люди, яких покусали дикі тварини або тварини з підозрою на сказ чи підтвердженим сказом. Навіть незначні подряпини та заслинення твариною є причиною звернутися до лікаря в найближчий травмпункт. Лікар визначить схему введення доз антирабічної вакцини.

Читайте такожСказ у тварин: в чому небезпека та як уберегтися мешканцям Рівненщини

Кір

Екстрена вакцинація може бути призначена дітям та дорослим, які не були щеплені або не хворіли на цю інфекцію, після контакту з хворою людиною.

Це — лише кілька найтиповіших прикладів.

«Рекомендувати екстрену вакцинацію може виключно лікар під час огляду чи консультації. Не Google, не подруга, не Facebook. Адже лікар зважить на усі фактори, пов’язані із станом здоров’я та хронічними захворюваннями конкретного пацієнта», – зазначають у НСЗУ.

Якщо ви або ваша дитина не вакциновані від дифтерії, кору, гепатиту А чи В, вітряної віспи, то у НСЗУ радять після контакту із хворою людиною проконсультуватись із вашим сімейним лікарем щодо подальших дій.

Важливо знати, які саме щеплення отримали ви та ваші близькі. Зберігайте при можливості карту профілактичних щеплень. Цікавтесь у медичному закладі, в якому робите щеплення, чи внесли там усю необхідну інформацію про вакцинацію до електронної системи охорони здоров’я.

Читайте також:  «Щотижня ми втрачаємо приблизно 50 людей від підтвердженого COVID-19», – імунолог Федір Лапій

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024