З початку року в Україні виявили п'ять випадків кору, з них чотири – на Волині та Одещині

07 Лютого 2024, 16:23
Кір 1524
Кір

У 2023 році в Україні на кір захворіло ушестеро більше людей, ніж у 2022 році. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, у 2022 році зафіксовано 11 випадків захворювання проти 65 — у 2023 році (у 15 областях та місті Києві). 

Летальних випадків не зареєстрували, повідомляє МОЗ.

У січні 2024 року, за попередніми даними, в Україні зафіксували п'ять випадків кору: три в Одеській області та по одному в Чернігівській та Волинській областях. 

Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, обласні центри контролю та профілактики хвороб провели епідрозслідування кожного випадку, зокрема огляд контактних осіб, щоб запобігти поширенню інфекції. Під час епідрозслідування останнього випадку на початку січня в Одесі фахівці встановили, що родина повернулась із Румунії, де оголошена національна епідемія кору, захворілі діти не були вакциновані.

Наразі епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір в Україні залишається контрольованою, але через недостатнє охоплення населення щепленнями можливе виникнення епідемічних ускладнень. За підсумками 2023 року в Україні щепленнями проти кору, паротиту та краснухи (КПК) охоплено 92,4% однорічних дітей та 87,3% 6-річних. 

Для формування колективного імунітету рівень охоплення щепленнями, за рекомендаціями ВООЗ, має становити не менше ніж 95%. Тому медики рекомендують українцям звернутись до сімейного лікаря, щоб перевірити вакцинальний статус дітей та надолужити пропущені щеплення. 

За Календарем профілактичних щеплень кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та в шість років. Наразі вакцина для профілактики кору, паротиту та краснухи наявна в усіх регіонах України (загалом залишок в регіонах станом на початок січня складав 221 435 доз). Щеплення — безоплатні. 

Читайте такожЯкими бувають ускладнення від кору: роз'яснення МОЗ

 Школа, садок, таксі: де можна заразитися кором

Вакцини, які використовують для щеплень, пройшли державний контроль якості та ефективні проти трьох інфекцій — кору, паротиту та краснухи. Вакцини доступні у медзакладах країни та пунктах щеплень, які працюють в лікарнях, сімейних амбулаторіях та ФАП-ах. 

Після вакцинації  формується специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи, який надійно захищає дитину та в разі захворювання знижує ризик ускладнень. Специфічного лікування проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний спосіб захисту проти захворювання у світі.

Нагадаємо, кір — одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують захворіти після контакту із хворим. Найбільш вразливі до інфекції — діти, які не мають щеплень. Період від інфікування до появи симптомів становить від 6 до 17 днів. 

Потім з’являються ознаки захворювання: висипи на шкірі, висока температура, нежить, сухий кашель, діарея. Серед ускладнень кору — запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть. 

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках, тоді захворіло 115 283 українці, 41 людина (з яких 25 – діти) померла.

Читайте такожЩо робити після контакту з хворим на кір нещепленій людині

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024