У МОЗ розподілили серед областей 12 тисяч доз вакцини від грипу для безоплатних щеплень

31 Січня 2024, 13:50
У МОЗ розподілили серед областей 12 тисяч доз вакцини від грипу для безоплатних щеплень 3767
У МОЗ розподілили серед областей 12 тисяч доз вакцини від грипу для безоплатних щеплень

З початку жовтня на грип, ГРВІ та COVID-19 в країні перехворіло 2 288 634 українці, 54% — діти

Наразі у 20 регіонах України циркулюють віруси грипу А та В. Від ускладнень грипу з початку епідсезону померло 14 українців (старше 30 років), які не мали щеплення проти грипу, повідомляє МОЗ. 

Грип — це гостре вірусне захворювання, що найчастіше вражає органи дихання, може протікати в тяжкій формі, спричинити ускладнення: пневмонію, отит, синусит, менінгіт та навіть призвести до смерті. До груп ризику належать люди старше 60 років, діти від 6 місяців, вагітні, люди з хронічними захворюваннями, а також люди з професійної групи ризику, які працюють з населенням та у великих колективах (медпрацівники, вчителі, продавці тощо).

Читайте також: Експерт спростував шість міфів про вакцинацію літніх людей проти COVID-19

«Україна перебуває в епідемічному сезоні з грипу та ГРВІ, наразі, за даними щотижневого моніторингу, реєструється стабілізація кількості захворювань на COVID-19 та збільшується кількість випадків грипу. Враховуючи ці дані, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією. Тому в рамках гуманітарного партнерства близько 12 тисяч доз вакцини проти грипу будуть розподілені до медзакладів країни для проведення щеплень, в першу чергу для пацієнтів з групи ризику», — пояснив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Читайте також: Як батькам відстоювати право дитини на вакцинацію

 

Розподіл вакцини відбувався з урахуванням наявних запитів від областей. Доставка вакцини вже почалася та триватиме до 9 лютого, після цього медзаклади, які замовляли вакцину, інформуватимуть про її наявність пацієнтів з груп ризику. 

Задля уникнення важкого перебігу грипу пацієнтам з групи ризику рекомендовано звернутися до своїх сімейних лікарів чи пунктів щеплення у медзакладах та дізнатись про можливість безоплатної вакцинації. Щорічна вакцинація — найдієвіший спосіб для профілактики грипу, проводити щеплення проти грипу можна не лише на початку, а і впродовж усього епідсезону.

«Щорічна вакцинація проти грипу, яка рекомендована впродовж всього епідсезону, разом із дотриманням правил особистої гігієни, правильного харчування та інших заходів, є найкращим заходом для захисту від грипу та його ускладнень. Вакцина проти грипу виробництва Санофі, яку ми надаємо на потреби МОЗ, є чотиривалентною та відповідає останнім рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоровʼя для сезону грипу 2023–2024 років і рекомендована до використання до кінця епідсезону», — зазначила керівниця департаменту вакцин Санофі в Україні Анна Пастушина.

Вакцинація проти грипу не входить до переліку безоплатних щеплень, проте особливо  рекомендована людям з груп ризику. Вакцини проти грипу, корейського або французького виробництва, з початку епідсезону продаються в аптеках. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості. Станом на 21 січня проти грипу вакцинувались 129 840 українців. 

Нагадаємо, в жовтні 2023 року 60 тисяч доз вакцини проти грипу, які Україна отримала в рамках міжнародної ініціативи PiVi, було передано до областей для проведення безоплатних щеплень серед медичних працівників.

Додатково: 12 тисяч доз вакцини проти грипу для безоплатних щеплень, в першу чергу  для  пацієнтів з груп ризику, Україна отримала від фармацевтичної компанії Санофі як гуманітарну допомогу. З початку повномасштабного вторгнення станом на січень 2024 року компанія передала на гуманітарні потреби України майже 40 млн доз ліків та вакцин власного виробництва, якими скористалися більше ніж 22 млн пацієнтів.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024