Чому вакцинація освітян – це важливо

21 Січня 2024, 17:08
Чому вакцинація освітян – це важливо 4001
Чому вакцинація освітян – це важливо

Нещодавно у Міністерстві охорони здоров'я повідомили про нові випадки смерті від СOVID-19, грипу та перевищення епідпорогу захворювань в одній з областей України.

Тож у Національному порталі з імунізації вирішили нагадати, що значну роль у створенні колективного імунітету в громадах грають освітяни. 

Чому саме вони, роз’яснює сімейна лікарка, експертка з вакцинації Зоя Чорна, спікерка на зустрічах з промоції вакцинації в громадах в рамках впровадження проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Освітяни входять до групи ризику

Освітяни, як і медики, входять до групи медичного ризику, оскільки кожного дня комунікують з великою кількістю як дітей, так і дорослих. Така ситуація інфекційного ризику є показанням до вакцинації і не лише проти СOVID-19, але й проти грипу, дифтерії та інших інфекційних захворювань.

Освітяни, так само як і працівники соціальної сфери (торгівлі, банківської сфери, сфери обслуговування), які також кожного дня стикаються з великою кількістю осіб, повинні першочергово робити щеплення, оскільки це захистить не лише їх самих, а й убезпечить велику кількість інших людей від можливого інфікування. Коли ж мова йде про дітей, то ризик збільшується в декілька разів, бо діти частіше, ніж дорослі, хворіють на респіраторні захворювання та з більшою ймовірністю поширюють його серед інших, в тому числі серед членів своїх сімей.

Освітянська спільнота є лідером суспільної думки в громаді та взірцем для своїх вихованців

Освітянська думка є авторитетною для людей, передусім у сільські місцевості. Якщо вчитель/викладач/ вихователь публічно демонструє свою думку, то ця думка має значну підтримку у громаді. Бо освітяни є взірцем як для батьків, так і для самої малечі.

Окрім того, діти, які отримують знання в навчальних закладах, потім стануть дорослими. І якщо в дитинстві вони матимуть досвід комунікації з вчителями, які володіють перевіреною інформацією про вакцинацію, то існує висока ймовірність того, що ці діти будуть вакцинуватися і надалі вакцинувати своїх дітей.

«Друзі, знайомі та батьки вихованців, учні, студенти рівнятимуться на освітян і теж захочуть захиститися від інфекцій шляхом вакцинації, оскільки будуть робити свій свідомий вибір, спираючись на достовірну інформацію», – коментує Зоя Чорна. 

Вакцинація збереже сімейні кошти та ваш особистий час

На жаль, лікування COVID-19 може виявитись дороговартісним у випадку ускладнень. Тому вакцинація заощадить кошти сімейного бюджету. Також вам не потрібно буде витрачати два чи три тижні, а, може, й місяць свого життя на лікування. Не варто забувати, що головна цінність – це якість життя, а не його тривалість. «Без вакцинації якість життя може суттєво знизитись внаслідок захворювання, якому можна було легко та ефективно запобігти”, – відзначає Зоя Чорна.

Вакцинація збереже від ускладнень хвороби 

СОVID-19 може призводити до ускладнень, які часто лікуються набагато складніше, ніж саме захворювання. Вакцинація ж з високою вірогідністю забезпечить легкий перебіг хвороби без ускладнень, якщо вакцинована особа все ж захворіє.

Читайте також: Чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

«Тож закликаю задуматись над цим аргументом, коли ви робите свій вибір щодо вакцинації », – акцентує Зоя Чорна.

Тож нагадуємо, які щеплення є важливими для освітян:

  • від дифтерії та правця кожні 10 років
  • від грипу щорічно,
  • від COVID-19 ( на сьогодні базовий курс вакцинації складає 3 дози – 2 основні та 1 бустерне щеплення
  • групам медичного ризику рекомендована наступна бустерна доза, якщо від попередньої минуло 6 місяців і більше).

Також варто отримати рекомендовані щеплення, виходячи з індивідуальних потреб кожного.

Перевірену інформацію про вакцинацію можна отримати на Національному порталі з імунізації, на сайтах МОЗ УкраїниЦГЗ УкраїниВООЗ у спільнотах тематичних сторінках. Також, якщо ви не знайшли відповіді на своє питання, можна звернутися безпосередньо до експертів, які співпрацюють з Національним порталом з імунізації.

Також рекомендуємо освітянам до використання у роботі сценарії уроків на тему вакцинації для закладів середньої та дошкільної освіти, а для доозброєння доказовими знаннями щодо вакцинації від СOVID-19 – збірник, в якому акумульовані відповіді на найпоширеніші запитання. 

Аби отримати щеплення проти COVID-19, зверніться до свого сімейного лікаря або до найближчого пункту щеплення. 

Читайте також: Коли, де і як: експерти дали відповіді на типові запитання батьків про вакцинацію

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024