В Україні понад 12 мільйонів людей не завершили рекомендований курс вакцинації від COVID-19

16 Січня 2024, 13:43
Вакцинація 3962
Вакцинація

Понад 12 мільйонів українців не завершили рекомендований курс вакцинації, пропустивши бустерне щеплення.

Як зазначають у Міністерстві охорони здоров'я, з початку епідсезону (з жовтня) зафіксували 122 081 випадок захворювання на COVID-19. Загалом з початку епідсезону зареєстрували 595 летальних випадків (серед осіб, які померли із лабораторно підтвердженим діагнозом COVID-19), із них 4 — серед дітей віком до 17 років.

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень (або двох щеплень, якщо вакцинація проведена вакциною «Janssen»). Враховуючи прийняті восени 2023 року рекомендації НТГЕІ, затверджені МОЗ України, первинний курс з вакцинації — це:

  • одна доза (якщо вакцинація проведена вакциною «Janssen») та бустерне щеплення; 
  • або дві дози первинної вакцинації (якщо щеплення проведені вакцинами «CoronaVac», «Comirnaty» чи іншою дводозною вакциною) та бустерне щеплення.

Бустерне щеплення проводять через 5-6 місяців після первинної вакцинації (щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей). Усі наступні щеплення називають додатковим бустером. 

У грудні 2023 року було проведено 32 тисячі щеплень проти COVID-19. Однак за підсумками 2023 року друге за рахунком щеплення проти COVID-19 не отримали 814 740 українців та 12 214 643 українці не отримали бустерне щеплення. 

Читайте також: Особливості додаткової вакцинації в Україні: роз'яснення експерта Костянтина Рогача

Наразі в країні є понад два мільйони доз вакцин. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Для дітей з 5-річного віку використовується вакцина проти COVID-19 «Comirnaty» для дітей (виробник «Pfizer»). Також доступна Омікрон-специфічна вакцина (виробник «Pfizer») рекомендована для бустерних щеплень людям, які мають два щеплення.

Нагадаємо, вакцинація проти COVID-19 у 2024 році, як і в попередні роки, є безоплатною для кожного українця. Записатися на неї можна у свого сімейного лікаря або зробити її в пункті щеплень у медзакладах. Наразі працює дві тисячі пунктів щеплень, дізнатись їхні адреси та графік роботи можна за посиланням або зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Після початку повномасштабної війни робота центрів масової вакцинації, які працювали в ТРЦ та інших пристосованих приміщеннях для масових щеплень, з безпекових міркувань була зупинена. Однак мережа пунктів щеплень, які працюють в амбулаторіях, лікарнях, ЦПМСД, — чинна. Перевірити свій вакцинальний статус та надолужити щеплення особливо рекомендовано людям із групи ризику тяжкого перебігу COVID-19: старшим за 60 років; тим, хто має серйозні супутні хвороби (особи із хронічними серцево-судинними хворобами, цукровим діабетом, хронічним захворюванням легень).

Читайте також: Чи потрібно вакцинуватися тим, хто перехворів на COVID-19

Читайте наші найсвіжіші новини сайту Район.Медицина у телеграм-каналі.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024