Чи будуть доступними «Доступні ліки» для мешканців волинських сіл

16 Січня 2024, 09:12
Пресконференція голови НСЗУ Наталії Гусак 1607
Пресконференція голови НСЗУ Наталії Гусак

На Волині серед тих, хто минулого року скористався програмою «Доступні ліки», лише 16% – мешканці сільських територій.

Тож саме на інформованості сільського населення про можливість отримувати безплатні ліки за програмою реімбурсації наголосила голова Нацслужби здоров’я Наталія Гусак під час пресконференції, яка відбулася у Луцьку 15 січня із представниками засобів масової інформації, передає Район.Медицина.

Стосовно реалізації програми «Доступні ліки», то перелік безоплатних для населення медикаментів постійно розширюється. На сьогодні їх можна отримати за такими напрямками, як серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, цукровий та нецукровий діабет, бронхіальна астма, епілепсія, розлади психіки та поведінки, хронічні обструктивні захворювання легень, хвороби Паркінсона, імуносупресивні препарати (для пацієнтів після трансплантації), знеболювальні для онкохворих, а також вперше включені медичні вироби – тест-смужки для вимірювання рівня цукру в крові.

Читайте такожЯк отримати «Доступні ліки» у 2024 році: роз'яснення НСЗУ

Всього ж, як зазначила Наталія Гусак, у переліку «Доступних ліків» – понад 500 найменувань препаратів, які пацієнти можуть отримати безоплатно або з частковою доплатою. Усі вони – є доказовими препаратами.

Читайте такожЧи правда, що всі ліки за електронним рецептом є безоплатними

«У Волинській області протягом минулого року лікарі виписали 450 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки». Скористалися ними 134 тисячі пацієнтів. За погашеними рецептами аптеки області отримали 48 мільйонів гривен від НСЗУ. Однак із цих 450 тисяч виписаних е-рецептів погашених – 390 тисяч, тобто 86,7%. Це один із найвищих показників серед усіх областей, але все ж таки 13% е-рецептів залишились непогашеними», – розповіла Наталія Гусак.

Однак, за словами голови НСЗУ, різниця між рівнем погашеності рецептів у сільській та міській місцевості разюча. Так, із загального числа пацієнтів, які отримали безоплатні ліки, лише 16% – це мешканці сільських територій, а із 400 аптечних закладів, що працюють за програмою, лише 29 аптек працюють у селах.

Це і є однією з причин, чому у містах Волині погашено більше рецептів, ніж виписано – 103%, у селищах міського типу – 95%. Тобто із 75 тисяч е-рецептів жителі сіл Волині отримали ліки на місцях всього за 13-ма тисячами рецептів.

Читайте також: На прифронтових територіях та селах запрацюють мобільні аптеки

За словами Наталії Гусак, особливо цинічними є ситуації, коли в нових ошатних амбулаторіях, побудованих за мільйони державних коштів, є аптечний пункт, але він не працює за програмою «Доступні ліки». Також проблемою є те, що сімейні лікарі не розповідають пацієнтам про можливість безоплатно отримати ліки.

Читайте також: Як отримати для рідних отримати «Доступні ліки» в аптеках

«В тому, що сільське населення обділене повноцінною медичною допомогою, є відповідальність і голів громад. Вони як власники комунальних закладів охорони здоров’я, мають цікавитися та контролювати, чи мають сільські жителі можливість отримати «доступні ліки», чи не порушують у лікарнях права пацієнтів, якщо заклад законтрактований з Нацслужбою здоров’я», – наголосила Наталія Гусак.

Для того, щоб сільські жителі мали більше можливості погашати виписані рецепти на ліки, голови громад мають подбати про розширення мережі аптек, які співпрацюватимуть за програмою реімбурсації, належно інформувати своїх мешканців. Окрім того, для ширшої доступності програми держава планує запустити мобільні аптеки і налагодити доставку ліків за електронними рецептами через відділення «Укрпошти», механізм якого вже напрацьовують у Міністерстві охорони здоров’я.

Читайте такожАптеки, які функціонують на території медзакладів, мають укласти договори з Нацслужбою здоров'я

«За два роки війни в межах програми реімбурсації – своєрідного державно-приватного партнерства – жодної заборгованості з виплат аптечним закладам та мережам не було. У 2024 році виділили понад п’ять мільярдів гривень з держбюджету на компенсації аптекам, які законтрактовані з НСЗУ. Тож варто і головам громад, і керівникам медзакладів подбати про інформованість пацієнтів про програму «Доступні ліки», – підсумувала Наталія Гусак.

Читайте такожВ Україні понад 1,2 тисячі аптек подали заявки до НСЗУ про реімбурсацію

 Читайте наші найсвіжіші новини сайту Район.Медицина у телеграм-каналі.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024