На прифронтових територіях та селах запрацюють мобільні аптеки

27 Грудня 2023, 11:57
На прифронтових територіях та селах запрацюють мобільні аптеки 4474
На прифронтових територіях та селах запрацюють мобільні аптеки

На прифронтових територіях, де суттєво зруйнована медична й аптечна інфраструктура, можуть зʼявитися мобільні аптеки.

Про це повідомляють у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

У разі запровадження мобільних аптек вони зможуть функціонувати у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Також такі аптеки працюватимуть, зокрема, на прифронтових територіях, де наразі суттєво зруйнована медична й аптечна інфраструктура.

Як зазначається, отримають ліцензії на реалізацію медичних препаратів АТ «Укрпошта».  Адже право створювати подібні мобільні аптеки є виключно у ліцензованих підприємств.

Надання поштовому оператору такого права зможе розв’язати проблему доступних ліків на 100% території України вже у першій половині 2024 року.

У випадку реалізації цієї ініціативи планується:

1. Відкриття ліцензованих складів на ключових сортувальних об’єктах Укрпошти (Київ, Львів, Харків, Одеса, Хмельницький), що дасть змогу забезпечити доставку ліків до будь-якого населеного пункту країни вже наступного дня.

2. Забезпечення запасу 10 тисяч найменувань лікарських засобів.

3. Інтеграція з програмою «Доступні ліки».

У мобільних аптечних пунктах діятимуть аналогічні правила відпуску лікарських засобів, як і в стаціонарних аптеках. Усі рецептурні препарати видаватимуться виключно за рецептом.

За даними МОЗ, наразі в селах і селищах міського типу працюють близько 5 тисяч аптек і аптечних пунктів. Натомість загалом по країні залишається понад 20 тисяч сіл, які не мають аптечних пунктів. Тому створення таких мобільних аптек дозволить суттєво покращити доступ людей до необхідних ліків.

Читайте такожАптеки у сільській місцевості можуть бути менші за площею - рішення Уряду

Аптеки, які функціонують на території медзакладів, мають укласти договори з Нацслужбою здоров'я

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024