Які здорові страви приготувати на свята: поради Центру громадського здоров'я

Який же Новий рік без смачних страв, правда? Але варто пам’ятати у період свят, що все на вашому столі має бути корисним, не нашкодити здоров’ю.
Дотримуючись принципів тарілки здорового харчування, це нескладно. радять у Центрі громадського здоров'я.
Найперше фахівці радять обирати для приготування основної страви м’ясо птиці або телятину.
«Пам’ятайте, що біле м’ясо корисніше за червоне. Згідно з недавно опублікованим дослідженням, люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хот-доги, мають ще вищий ризик», – кажуть фахівці.
Читайте також: Новорічні свята та алкоголь: як не нашкодити здоров'ю
Обираючи рибу, віддайте перевагу морській. Рибні страви рекомендовано їсти 2-3 рази на тиждень.
Обов’язково включіть до меню овочі та бобові. Щоденна рекомендована порція овочів та фруктів – 400-600 г. Легкі салати з капустою, огірками чи листям салату прекрасно доповнять основні страви.
На гарнір приготуйте цільнозернову кашу – гречку, нешліфований рис тощо. Якщо готуєте пасту, використовуйте тверді сорти пшениці.
Обмежуйте споживання оброблених продуктів з великим вмістом жиру, солі та цукру. Йдеться про ковбаси, копчені продукти, соуси. Все згадане стимулює переїдання, а отже, не несе користі для організму. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за 5 грамів солі на день — це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.
Читайте також: Що їсти, аби зберегти серце здоровим: поради на щодень
Уряд затвердив стратегію реформування шкільного харчування
Всесвітня організація охорони здоров'я закликає збільшити податки на алкоголь та солодкі напої
У Нацслужбі здоров'я порадили п'ять речей, які необхідно зробити перед новим роком
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром