Що їсти, аби зберегти серце здоровим: поради на щодень

15 Липня 2023, 11:18
Що їсти, аби зберегти серце здоровим: поради на щодень 1015
Що їсти, аби зберегти серце здоровим: поради на щодень

Наше харчування впливає на весь організм — зокрема,  на роботу серцево-судинної системи. 

Однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту вважається саме незбалансований раціон, повідомляють на сайті Волинського обласного центру когнтролю та профілактики хвороб.

Що робити, аби зберегти серце здоровим? Існує кілька порад:

  • Більше фруктів, овочів та ягід, адже вони є важливим джерелом вітамінів та мінералів. ВООЗ рекомендує вживати щонайменше 400 г (або 5 порцій) овочів, фруктів та ягід на день, тож варто додавати їх до кожного приймання їжі.
  • Більше клітковини — вона допомагає знизити рівень холестерину в крові. Обирайте цільнозернові продукти та не забувай про бобові та горіхи.
  • Менше солі. Надмірне споживання натрію сприяє підвищенню кров’яного тиску. ВООЗ наголошує: доросла людина має з’їдати не більше 5 г солі в день (1 чайна ложка без верху). І не забувайте про “приховану” сіль в оброблених харчових продуктах.
  • Менше цукру. Рекомендована денна доза — до 25‒50 г (4-8 ч. л.) на добу. Обмежте споживання продуктів із доданим цукром, а солодощі краще заміняйте фруктами та ягодами.

Що з жирами? Надавайте перевагу рослинним оліям, горіхам, авокадо, рибі. І уникайте трансжирів — зазвичай, вони містяться у промисловій випічці та смажених стравах.

Добре, що влітку можна відриватися на повну  Смакуйте сезонні овочі, фрукти й ягоди та отримуйте максимум користі для організму!

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024